Noul Cod Vamal al UE aduce schimbari firmelor locale

De la 1 mai se va aplica Noul Cod Vamal al Uniunii Europene si in Romania. El va aduce o serie de schimbari majore pentru firmele locale, fiind un pas important in modernizarea legislatiei vamale la nivelul tuturor celor 28 de state membre, afirma reprezentantii PwC.

Astfel, regimurile vamale vor fi reorganizate intr-o noua structura, in care unele vor disparea, iar altele vor continua sub o alta denumire. Dupa 1 mai 2016 va fi necesara corelarea prevederilor din Codul fiscal cu noile regimuri speciale prevazute de Codul Vamal al UE. De asemenea, noua definitie a exportatorului din legislatia vamala trebuie corelata cu legislatia privind TVA, fiindca operatorii din afara Uniunii nestabiliti nu vor mai putea realiza operatiuni de export.

Modernizarea legislatiei vamale la nivelul tuturor statelor membre s-a facut si prin crearea unei infrastructuri IT, care permite un acces mult mai simplupe cale electronica. Astfel, nu va mai fi necesara utilizarea formularelor pe clasicul suport de hartie.

„Noul pachet legislativ de baza are, în prezent, aproximativ 1.000 de pagini, la care se vor adauga si un număr ridicat de ordine ale ANAF care urmeaza sa fie emise în perioada imediat următoare. Tocmai de aceea, am propus constituirea unui grup de lucru intre reprezentantii mediului de afaceri si cei ai vamii romane”, a declarat Daniel Anghel, Lider Impozite si Taxe Indirecte, PwC Europa Centrala şi de Est.

Avand in vedere faptul ca legea din Romania le permite contribuabililor angajati in tranzactii intra-grup sa solicite autoritatilor fiscale emiterea de acorduri de pret in avans, consultantii subliniaza o necesitate de a coordona legislatia privind preturile de transfer si cea privind valoarea in vama.

„In problematica preturilor de transfer si a valorii in vama este important ca operatorii economici sa poata beneficia de o abordare unitara, care sa aiba la baza punctele de vedere exprimate de autoritatea fiscala si cea vamala”, spune Daniela Dinu, Director, Consultanta Fiscala, PwC Romania.