Noul Cod de Procedura Civila, in vigoare de la 1 februarie

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a declarat, luni, ca noul Cod de procedura civila va intra in vigoare la 1 februarie, fiind pregatita o ordonanta “in situatia in care procedurile parlamentare s-ar fi incalcit cumva”.
 
“Noi aveam pregatita o ordonanta in situatia in care procedurile parlamentare s-ar fi incalcit cumva. Am inteles ca s-a mobilizat Parlamentul, s-a mobilizat Presedintia si, prin urmare, Codul de procedura civila va intra in vigoare in luna februarie, peste cateva zile”, a aratat aceasta, dupa avizarea bugetului pe 2013 al Ministerului Justitiei (MJ), informeaza Mediafax.

Referitor la modificarile facute la bugetul MJ in cadrul comisiilor juridice reunite, ministrul a explicat ca amendamentele au fost adoptate pentru se realiza o concordanta cu sumele care figurau deja in Memorandum.

Membrii comisiilor juridice reunite au adoptat cu unanimitate de voturi un amendament propus de presedintele Comisiei juridice a Senatului, Tudor Chiuariu, si imbunatatit de ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, prin care se prevede suplimentarea bugetului cu 35.041.000 de lei, reprezentand drepturi salariale pentru aproximativ 486 de posturi care urmeaza sa fie ocupate odata cu intrarea in vigoare a codurilor.

“Din cauza incertitudinii privitoare la data intrarii in vigoare, noi, pregatindu-ne pentru varianta de refugiu, nu am previzionat in buget cheltuielile necesare operationalizarii aplicarii Codului de Procedura Civila. Acum, la aceste comisii, sumele care deja figurau in Memorandum, necesare aplicarii Codului au fost adoptate, ceea ce inseamna ca si legislativ, si financiar, sistemul judiciar este pregatit sa primeasca Codul, ca aplicatie, de la 1 februarie”, a aratat Pivniceru.

Intrebata de ce nu credea ca va fi aplicat atat de devreme Codul de procedura civila, Pivniceru a raspuns: “Pentru ca Legea de degrevare a instantelor a fost returnata de presedinte la Parlament si noi am calculat timpii ipotetici pe care legea ar fi putut sa o strabata la Parlament – comisii, plen – si ieseam din calendarul din februarie”.

Pivniceru a mai spus, dupa ce a fost intrebata daca suplimentarile la buget sunt suficiente, ca este vorba despre “un buget de austeritate”. “Nu ne putem imagina ca Republica Romania va da toti banii la Justitie. Sunt multe lucruri de carpit, sunt multe lucruri de platit. De exemplu, bugetul, asa cum a fost aprobat el de guvern prin restrictia bugetara, era mai mare de opt ori decat bugetul anului trecut inainte de rectificare. Dupa rectificare, el a devenit mai mic decat celalalt cu aproape 2 la suta”, a mentionat ministrul Justitiei.

Potrivit afirmatiilor sale, aceasta nu inseamna ca, la rectificare, sumele nu se vor putea aloca.
 
“In definitiv, cel mai important pas al sistemului judiciar este implementarea codurilor, iar daca bugetul s-a majorat sau se majoreaza in acest sens, restul sunt cheltuielile traditionale pe care orice institutie le are cu plata bunurilor si serviciilor si pentru cheltuieli de capital”, a conchis Mona Pivniceru.