Noul cadru legislativ privind emisiunile de obligatiuni ipotecare

Obligatiunile ipotecare prezinta numeroase beneficii, atat pentru emitenti, cat si pentru investitori – de la posibilitatea obtinerii unui rating ridicat si accesul la o baza larga de potentiali investitori (din perspectiva emitentilor), la praguri mai permisive de investire, un tratament favorabil din punctul de vedere al adecvarii capitalului pentru institutiile de credit si posibilitatea utilizarii acestui instrument financiar ca garantie pentru obtinerea de finantare de la banci centrale (din perspectiva investitorilor).

In data de 3 martie 2016, legea privind emisiunile de obligatiuni ipotecare a intrat in vigoare. Acesta este rezultatul a mai multor ani de consultari si colaborare intensa intre autoritati si industria bancara asistata de avocatii Clifford Chance Badea.

Recent, a fost organizat un seminar pe tema noului cadru legislativ privind obligatiunile ipotecare, la care au participat peste 40 de reprezentanti din industria bancarea romaneasca, institutii financiare internationale si specialisti cu experienta globala in domeniu. Discutiile s-au bazat pe etapa premergatoare a procesului de emisiune de obligatiuni ipotecare, in scopul identificarii provocarilor si solutiilor, dar si pentru a crea un set de bune practici, inclusiv in contextul actual.

„Legea privind emisiunile de obligatiuni ipotecare inlocuieste vechea Lege nr. 32/2006”, subliniaza Madalina Rachieru (foto), Partener Clifford Chance Badea si coordonatorul ariei de practica Piete de Capital. „Ea aliniaza legislatia romaneasca din domeniu la standardele si practicile europene, oferind un cadru legislativ cu protectie sporita pentru investitori si, in acelasi timp, o sursa alternativa de refinantare accesibila pentru institutiile de credit din Romania. In plus, efectele pozitive se pot transfera in cascada de la industria bancara catre clientii finali ai bancilor, prin costuri de creditare ipotecara mai mici pentru persoanele fizice”.

Radu Ropota (foto), Senior Associate Clifford Chance Badea, care a fost implicat in procesul de consultare si redactare a noii legislatii, adauga: „In ceea ce ne priveste, a fost un proces intens in care am incercat sa aliniem punctele de vedere ale institutiilor de credit si ale autoritatilor de supraveghere, in scopul crearii unui cadru normativ care sa asigure premisa pentru primele emisiuni de obligatiuni ipotecare pe piata locala. A fost un efort concertat alaturi de Asociatia Romana a Bancilor, cu deschiderea si sprijinul Bancii Nationale a Romaniei si al Autoritatii de Supraveghere Financiara. Rezultatul este o legislatie, inca perfectibila, ce reflecta aceasta aliniere, suprapusa totodata pe modele deja existente si testate cu succes la nivel international. Speram sa vedem, in curand, primele initiative de implementare a unor emisiuni de obligatiuni in baza cadrului legislativ nou creat”.