Noua Lege a energiei a fost adoptata de Parlament

Proiectul Legii energiei electrice si a gazelor naturale a fost adoptat de plenul Camerei Deputatilor cu 186 de voturi pentru, trei impotriva si sapte abtineri. Proiectul a primit votul final in Parlament avand in vedere ca dezbaterea a avut loc in camera decizionala.

Prezent la dezbateri, ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat ca pana la sfarsitul anului, piata energiei va fi una concurentiala. Legat de liberalizarea pietei, Daniel Chitoiu a spus ca majorarile de preturi trimestriale sau semestriale „sunt destul de rezonabile astfel incat sa nu aiba influente majore asupra consumatorilor finali si veniturilor populatiei”.

Noua lege face referire, in termeni generali, la liberalizarea totala a pietei energiei electrice si a gazelor naturale. Iulian Iancu, Presedintele Comisiei pentru Industrii a Camerei Deputatilor, a anuntat ca, in baza acestei legi, Executivul va fi acela care va aproba prin hotarari de Guvern graficul de liberalizare treptata. Aceste grafice de deschidere treptata a pietei energei electrice si gazelor naturale nu vor fi introduse in textul legii ca anexe. Ele vor fi aprobate prin Hotarare de Guvern la propunera Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei. Pana in prezent, aceste grafice au primit acordul de principiu al Guvernului prin doua memorandumuri, unul pe energia electrica si celalalt pe gazele naturale. Liberalizarea se va face treptat incepand din 2012 pana in 2018.