Notarii romani, nemultumiti de schimbarile repetate ale legislatiei

Notarii din Romania doresc o practica profesionala unitara in domeniu si nu mai vor ca politicienii sa schimbe mereu legile. In cadrul unui seminar profesional organizat de Camera Notarilor Publici din Cluj,Dumitru-Viorel Manescu (foto), presedintele Uniunii Notarilor Publici din Romania, a cerut clasei politice sa opreasca practica modificarilor legislative repetate.

“Sunt nemultumit ca se schimba atatea legi. De ce suntem azi siguri, maine devin amintire. As recomanda politicienilor sa se opreasca cu aceste modificari legislative dese, pentru ca acum, dupa ce incerci sa creezi o practica, degeaba am eu o parere ca notar, daca instantele nu tin cont de ea. Ori daca maine vii cu o ordonanta de urgenta sau cu alte acte normative si modifici nu este bine”, a afirmat Dumitru-Viorel Manescu.

Peste 200 de notari publici din toata tara s-au reunit la Cluj pentru a gasi solutii in vederea asigurarii unei practici profesionale unitare, in contextul implementarii noului Cod civil si a noului Cod de procedura civila, programat sa intre in vigoare incepand cu 1 septembrie. Dezbaterile au loc in cadrul seminarului “Reforma dreptului privat in contextul federalismului juridic european. Notarul public, agent fiduciar al partilor, instrument de securitate si stabilitate a raporturilor juridice”.

Presedintele Camerei Notarilor Publici Cluj, Viorica Moldovan, a declarat ca scopul seminarului este de a asigura o practica profesionala unitara. Pentru aceasta e nevoie ca actele normative care au legatura cu activitatea notariala sa acopere situatiile in care normele juridice nu sint intotdeauna clare, concise si fara echivoc, astfel incit sa permita notarului o abordare profesionala uniforma la nivel national.

“In conditiile de azi, cand decidentii schimba, nu o data, regulile in timpul jocului, cand acte normative inferioare ca forta juridica modifica texte legale, practica unitara in materie notariala se poate realiza prin pregatire profesionala continua. Ma nemultumeste aceasta schimbare permanenta a actelor normative. Sunt situatii in care se modifica texte de lege in decurs de doua – trei luni si, oricit te straduiesti sa fii la zi cu tot, devine imposibil”, a afirmat Viorica Moldovan.

Potrivit acesteia, practica unitara la nivel national inseamna ca un act de la un birou notarial din Cluj-Napoca de exemplu, trebuie solutionat pe acelasi text de lege, in acelasi fel, de un birou notarial din Constanta.

„Noi, ca notari, avem tot interesul sa avem texte clare, concise, astfel incit fiecare dintre noi sa lucram unitar. Procedurile sint aceleasi, insa modul de interpretare a textelor de lege poate duce la o practica diferita si la solutii diferite, ceea ce nu este firesc intr-o procedura necontencioasa”, a adaugat precizat presedintele Camerei Notarilor Publici Cluj.