Notarii ii pot inregistra mai usor pe donatori, printr-un sistem informatizat

Notarii publici pot inscrie acum, in timp real, prin intermediul unei aplicatii informatice, datele de identificare ale donatorilor si declaratiile prin care acestia consimt la donarea post-mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor, arata un anunt recent al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR).

Potrivit UNNPR, incepand cu 1 februarie 2014, aplicatia informatica de gestiune a Registrului national al donatorilor de organe, tesuturi si celule, denumit si RND, este functionala. Cu ajutorul acesteia, notarii publici pot autentifica si inscrie in registru, cu scutire de onorariu, datele de identificare si declaratia prin care o persoana consimte la donarea post- mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor.

In aplicarea dispozitiilor Codului civil si raportat la caracterul confidential al dispozitiilor testamentare, notarii publici care autentifica un testament in care testatorul isi da consimtamantul la donarea post-mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor, autentifica separat de testament, cu scutire de onorariu, o  declaratie  prin care testatorul consimte la donarea post-mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor. Aceasta declaratie va fi inscrisa in RND”, mai precizeaza UNNPR.

Printr-un ordin comun al Ministerului sanatatii si al Ministerului justitiei, privind infiintarea Registrului national al donatorilor de organe, tesuturi si celule (RND), toate persoanele care doresc sa doneze post-mortem organe, tesuturi si celule trebuie sa dea o declaratie scrisa la notar in acest sens. Acelasi document prevede si obligatia notarului public de a inscrie in RND datele de identificare ale donatorilor si declaratiile acestora.

Astfel, Ministerul Sanatatii, Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Uniunea Nationala a Notarilor Publici au incheiat un Protocol de colaborare in scopul elaborarii, implementarii si exploatarii unui sistem informatic care sa permita inscrierea in timp real in RND a datelor de identificare ale donatorilor si a declaratiilor prin care acestia consimt la donarea post-mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor.