Noile reglementari privind incidentele de plata sunt salutate de Ciurtin, Brasoveanu & Partners

Banca Nationala a Romaniei a adoptat un nou regulament privind Centrala Incidentelor de Plati (CIP). Solutiile oferite de noile reglementari sunt un progres, dupa cum afirma firma de avocatura Ciurtin, Brasoveanu & Partners.

Avocatii de la Ciurtin, Brasoveanu & Partners spun ca noutatile esentiale aduse de noul Regulament se refera la eliminarea inscrierii in CIP a instrumentelor de plata pierdute, furate sau distruse si introducerea posibilitatii suspendarii sau reluarii interdictiei bancare in temeiul unei hotarari judecatoresti.

„Rolul inscrierii in CIP este acela de a atrage atentia asupra practicii imprudente sau chiar frauduloase a unor agenti economici, asa ca aplicarea sanctiunilor prevazute de Regulament pentru pierderea sau distrugerea instrumentelor de plata fara culpa emitentului nu era echitabila”, spune Andrei Brasoveanu (foto), managing partner la Ciurtin, Brasoveanu & Partners.

Avocatul sustine ca efectele hotararilor judecatoresti asupra interdictiei bancare se refera la largirea posibilitatilor de actiune ale agentilor economici si contributia la acuratetea sistemului si protejarea intereselor lor.

Reprezentantul casei de avocatura considera ca cecurile si biletele la ordin, pe langa functia lor principala, aceea de instrumente de plata, au o utilizare pe scara larga in raporturile comerciale pentru garantarea obligatiilor contractuale. Totusi, emitentii isi asuma de multe ori riscuri personale care pot viza chiar si patrimoniul personal, din cauza necunoasterii precise a regimului juridic al instrumentelor de plata.

In acest caz, asumarea riscurilor se refera la posibilitatea beneficiarului instrumentului de plata de a urmari persoana care semneaza cecul sau biletul la ordin, in cazul in care acesta il si avalizeaza personal, in posibilitatea inscrierii persoanei care a semnat cecul in CIP, alaturi de societatea emitenta in anumite situatii, sau chiar in sanctiuni de ordin penal.