Noii actionari majoritari se lupta pentru conducerea Fondului Proprietatea

Urmasii industriasului interbelic Malaxa au solicitat administratorului Fondului Proprietatea convocarea Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) Fondului Proprietatea. Evenimentul ar putea determina o schimbare importanta a structurii Comitetului Reprezentatilor.

Georgia Palade van Dusen si Philipe Palade, urmasii familiei Malaxa, vor ca AGA Fondului Proprietatea (FP) sa clarifice noua structura a actionariatului, dar si problema listarii secundare a FP la Bursa de Valori din Varsovia. In conditiile in care statul roman nu mai are actiuni la FP, prezenta in Comitetul Reprezentantilor nu mai este justificata. Unul din cei patru reprezentati ai statului, Bogdan Dragoi a demisionat deja, dupa numirea sa in functia de ministru al Finantelor Publice. Controlul FP este detinut in prezent de Fondul american de investitii Elliot Associates, cu circa 14%, urmat de City of London Investment Management, cu 7 procente si Georgia Palade van Dusen, cu circa 6,4% din capital. Acestia doresc sa faca parte din Comitetul Reprezentantilor, a carei noua formula va fi stabilita de AGA din aceasta primavara. Miza unui loc in Comitetul Reprezentantilor este ridicata pentru ca principala atributie a reprezentantilor este sa supravegheze administratorul fondului, să convoace AGA, să aprobe bugetul de venituri si cheltuieli, sa monitorizeze investitiile si tranzactiile majore din portofoliu si sa verifice atingerea tintelor de randament. De asemenea, cei cinci componenti ai Comitetului pot recomanda actionarilor incetarea contractului de administrare cu Franklin Templeton daca considera aceasta masura in avantajul actionarilor.

Dupa solicitarea facuta de urmasii familiei Malaxa, administratorul Franklin Templeton are la dispozitie 60 de zile pentru convocarea AGA a Fondului Proprietatea.