NNDKP si Schoenherr, in cea mai mare emisiune de obligatiuni municipale din Romania

Primaria Bucuresti a imprumutat 2,2 miliarde de lei (500 milioane de euro), la dobanzi cuprinse intre 2,8% si 5,1%, printr-o emisiune de obligatiuni listate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), deschiderea oficiala a sedintei de tranzactionare avand loc marti, 5 mai 2015. Aceasta este cea mai mare emisiune de obligatiuni demarata pana acum in Romania de catre o primarie.

Emisiunea, cu maturitati de 3, 5, 7 si 10 ani, de cate 550 de milioane de lei (125 milioane de euro) pentru fiecare maturitate, va avea scadente pe 4 mai 2018, 4 mai 2020, 4 mai 2022 si 4 mai 2025. Scopul imprumutului il constituie refinantarea unei emisiuni anterioare de obligatiuni in valoare de 500 milioane de euro, care va ajunge la maturitate in luna iunie a acestui an.

Vanzarea obligatiunilor Primariei Municipiului Bucuresti a fost intermediata de consortiul Raiffeisen Bank Romania si casa de brokeraj BT Securities, Raiffeisen Bank urmand a fi market maker pentru aceste obligatiuni municipale.

In aceasta tranzactie, Primaria Municipiului Bucuresti a beneficiat de serviciile juridice oferite de catre firma de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), in timp ce consortiul Raiffeisen Bank Romania – BT Securities a fost asistat de societatea de avocatura Schoenherr.

Primaria Capitalei anunta, in luna noiembrie a anului trecut, ca intentioneaza sa emita obligatiuni denominate in lei, care vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti, pentru a rambursa obligatiunile scadente la 22 iunie 2015, potrivit Mediafax.

In 2005, Primaria Municipiului Bucuresti s-a imprumutat cu 500 milioane de euro de pe pietele externe pentru a construi pasajul suprateran Basarab, pentru achizitia de tramvaie noi si pentru reabilitarea infrastructurii urbane. La momentul emisiunii, Primaria Bucuresti a obtinut cel mai bun randament al unei autoritati locale din Romania si chiar sub randamentul de la acea vreme pentru titlurile suverane.

Directorul Trezoreriei Statului, Stefan Nanu, a declarat pe 3 aprilie ca Ministerul Finantelor Publice intentioneaza sa atraga mai putini bani de pe piata locala prin vanzarea de obligatiuni in aprilie, pentru a permite Primariei Bucuresti sa vanda obligatiuni municipale in valoare de pana la 500 de milioane de euro.