NNDKP obtine o noua victorie in domeniul certificatelor suplimentare de protectie

Firma de avocatura NNDKP a reprezentat cu succes Teva Pharmaceuticals, in litigiul prin care aceasta a solicitat revocarea certificatului suplimentar de protectie (CSP) emis de Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) in favoarea Takeda Pharmaceutical.

In acest caz, CSP-ul extindea durata de protectie acordata prin brevet companiei Takeda, prin care aceasta avea dreptul exclusiv de a comercializa, importa, produce si folosi candesartan cilexetilul, substanta activa a medicamentului Atacand. Acordarea CSP-ului pentru Takeda a echivalat cu interzicerea folosirii, in acest mod, a aceleiasi substante de catre compania Teva Pharmaceuticals.

Astfel, in urma argumentelor formulate de NNDKP, Curtea de Apel Bucuresti a respins recursurile formulate de OSIM si Takeda, mentinand decizia initiala a Tribunalului Bucuresti, prin care OSIM a fost obligat sa solutioneze cererea de revocare a CSP-ului acordat initial companiei Takeda.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti a imbratisat punctul de vedere sustinut de NNDKP, in sensul ca se poate solicita revocarea unui CSP, chiar daca acesta a fost acordat initial printr-o hotarare judecatoreasca, iar OSIM are obligatia de a se pronunta cu privire la aceasta revocare.

Prin emiterea CSP-ului de catre OSIM, hotararea Tribunalului Bucuresti a fost pusa in executare si si-a epuizat efectele, iar OSIM nu mai era impiedicat, in privinta cererii de revocare ulterioara, de niciun efect executoriu al hotararii initiale. In plus, Teva nu a participat in procesul in urma caruia s-a dispus eliberarea CSP-ului. Ca atare, Teva putea sa combata cele statuate jurisdictional anterior, de vreme ce pentru Teva hotararea judecatoreasca prin care s-a dispus acordarea CSP-ului nu are autoritate de lucru judecat, ci doar instituie o prezumtie de adevar ce poate fi rasturnata prin probe„, a declarat Sorina Olaru (Cretu), partener in departamentul de litigii.

Proiectul a implicat o echipa multidisciplinara coordonata de Sorina Olaru (Cretu) si Ana-Maria Baciu (partener si coordonatorul diviziei de proprietate intelectuala si a practicii de farmaceutice) si formata din Adina Badarau (consilier in proprietate industriala) si Daniela Ghervas (avocat in departamentul de litigii).