NNDKP: Noutăți în domeniul proprietății intelectuale

Florina Firaru, Managing Associate NNDKP, împreună cu Dariana Istrate, Senior Associate NNDKPau pregătit un material cu privire la riscurile cu care se confruntă IMM-urile ca urmare a încălcării drepturilor lor de proprietate intelectuală și cu privire la beneficiile de care dispun IMM-urile în cadrul Fondului pentru IMM-uri instituit de EUIPO, în colaborare cu Comisia Europeană și cu oficiile naționale și regionale ale UE.

IMM-urile expuse riscului din cauza încălcării drepturilor de proprietate intelectuală

Nu este surprinzător faptul că activitățile comerciale ilicite cu produse contrafăcute sau care altfel încalcă drepturi, reprezintă o amenințare semnificativă și în creștere în economia actuală, în special odată cu creșterea prezenței acestora în mediul online.

Toate societățile care creează, dezvoltă și utilizează proprietate intelectuală (PI), cu precădere mărci, în afacerile lor, inclusiv întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), sunt expuse încălcării drepturilor de proprietate intelectuală.

Contrafăcătorii vizează toate tipurile de produse, printre altele, articole de îmbrăcăminte și modă, parfumerie și cosmetice, iar jucăriile și jocurile sunt cele mai frecvent vizate. Multe dintre produsele contrafăcute reprezintă amenințări pentru sănătate și siguranța consumatorilor.

Un raport recent al Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) arată că încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală reprezintă un risc major pentru profitabilitatea și supraviețuirea IMM-urilor. Statistic, raportul arată că IMM-urile ale căror drepturi de proprietate intelectuală sunt încălcate au cu 34% mai puține șanse de a supraviețui după 5 ani.

Monitorizarea pieței este un prim pas important în descoperirea și remedierea potențialelor încălcări ale drepturilor de PI înregistrate. Cu toate acestea, în medie 40 % dintre IMM-uri recunosc că nu își monitorizează piețele pentru o potențială încălcare a drepturilor lor de PI sau se bazează doar pe informații ocazionale despre încălcare, cum ar fi feedback-ul clienților sau informațiile de la partenerii de afaceri.

În ciuda riscurilor, societățile tind să fie în continuare mai puțin înclinate să înregistreze și/sau să monitorizeze utilizarea neautorizată a drepturilor lor de PI.

Pentru a sprijini IMM-urile, EUIPO, în colaborare cu Comisia Europeană și oficiile naționale și regionale de proprietate intelectuală ale UE, a lansat un Fond pentru IMM-uri, pentru a le oferi acestora sprijin financiar pentru protejarea drepturilor de PI.

Fondul pentru IMM-uri continuă în 2023 și este acum disponibil

Așadar, ai un brand, un semn folosit în activitatea comercială și / sau ai creat și dezvoltat un desen sau un produs inovativ și nu ești sigur cum să procedezi mai departe?

Nu ești sigur de tipul de proprietate intelectuală (mărci, desene, brevete) pe care îți dorești să îl înregistrezi sau cum vei acoperi toate costurile oficiale aferente pentru înregistrarea unei mărci, unui desen sau al unui brevet? Fondul pentru IMM-uri aferent anului 2023 este disponibil.

Fondul pentru IMM-uri și cine poate beneficia

Fondul pentru IMM-uri este un instrument de rambursare, conceput încă din 2021 pentru a ajuta IMM-urile să își protejeze drepturile de PI. Fondul pentru IMM-uri va putea fi accesat în perioada 23ianuarie 2023 – 8 decembrie 2023. Cu toate acestea, fondurile sunt limitate și funcționează pe principiul “primul venit, primul servit

Fondul pentru IMM-uri oferă sprijin financiar IMMurilor înființate în Uniunea Europeană, inclusiv în România. Fondurile sunt disponibile pentru mărci, desene sau brevete ale Uniunii Europene sau naționale.

Vouchere PI acordate pentru a beneficia de Fondul pentru IMM-uri

Cererile de rambursare se depun de un proprietar /asociat sau angajat al IMM-ului, sau de un mandatar autorizat al acestuia, însoțite de documente din partea societății (certificat de înregistrare sau documente aferente TVA și/sau detalii bancare, după caz), împreună cu cererea de obținere a protecției dreptului de PI, fie marcă, desen sau brevet. În cazul în care cerințele sunt îndeplinite și mai sunt disponibile fonduri, odată cu acordarea mărcii/desenului/brevetului, oficiul emite și un voucher care va permite accesul la o rambursare parțială a taxelor oficiale.

Rambursarea poate fi de până la:

  • 75% din valoarea taxelor oficiale pentru o cerere de marcă/desen la nivelul UE/național
  • 50% din valoarea taxelor oficiale pentru cererile internaționale de marcă și desen. •
  • 75% din taxele oficiale percepute de oficiile naționale de brevete și de Oficiul European de Brevete (OEB) pentru înregistrarea brevetelor
  • 50% din taxele percepute de Oficiul Comunitar pentru Noile Soiuri de Plante pentru înregistrarea noilor soiuri de plante.Pentru a fi rambursate, toate taxele oficiale trebuie să fie plătite în avans, odată cu depunerea cererii (cererilor) de marcă/desen/brevet.

Motivația pentru înregistrarea drepturilor de Proprietate Intelectuală

Același raport al EUIPO menționat mai sus (prima parte) arată că, în general, rata deținerii drepturilor de PI în rândul IMM-urilor este relativ scăzută.

IMM-urile care dețin drepturi de proprietate intelectuală au raportat că înregistrarea le-a îmbunătățit reputația sau imaginea, le-a oferit o protecție mai bună a proprietății intelectuale și perspective de afaceri mai bune pe termen lung. Unul dintre cele mai importante motive pentru care IMMurile decid să înregistreze drepturile de proprietate intelectuală este pentru a împiedica alte firme să le copieze produsele sau serviciile.

Este de remarcat faptul că un alt motiv al înregistrării PI pentru IMMuri este că acestea „îmbunătățesc (…) poziția de negociere cu alte societăți și instituții” sau „îmbunătățesc șansele de finanțare.

IMM-urile care creează/dezvoltă, dețin și utilizează drepturi de PI ca parte a activității lor ar putea să nu fie conștiente de riscul ca drepturile lor să fie încălcate și așadar în pericol.

În orice caz, deținerea unui drept de PI înregistrat ușurează eforturile de protejare a drepturilor, din punct de vedere al timpului și al resurselor investite cu orice acțiuni necesar a fi întreprinse pentru a obține încetarea încălcării.


Despre NNDKP:

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen („NNDKP”) este promotor al avocaturii de afaceri în România de peste 30 de ani, fiind recunoscută ca un pionier al pieței de profil locale.

NNDKP oferă servicii de avocatură și consultanță fiscală complete companiilor active în diverse sectoare ale industriei. De-a lungul celor peste trei decenii de activitate, avocații NNDKP au oferit asistență juridică și reprezentare în tranzacții și proiecte reper pentru evoluția comunității de afaceri din România, inclusiv în domenii inovatoare, considerate încă de nișă și care au implicat atât companii internaționale, cât și antreprenori locali.

Firma reprezintă România în unele dintre cele mai importante asociații profesionale la nivel internațional – Lex Mundi, World Services Group, International Attorneys Club – şi este membru fondator al SEE Legal. NNDKP este clasată în mod constant pe primele poziţii în toate ariile de practică de către Chambers & Partners, Legal500 şi IFLR1000.

NNDKP este de șase ori câștigătoarea prestigiosului premiu „Firma de avocatură a anului în România” la gala premiilor Chambers Europe, care i-a fost acordat în anii 2022, 2021, 2017, 2013, 2012 și 2009.

Comunicat de presă preluat, sursa:NNDKP