NNDKP, desemnata "Firma Anului 2013 in Romania"

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) primeste pentru a treia oara distinctia de „Firma Anului in Romania” de la Chambers & Partners.

Gala de decernare a premiilor Chambers Europe a avut loc pe 25 aprilie, la hotelul Grosvenor House din Londra, unde Clifford Chance a primit distinctia de firma europeana a anului.

Sase firme din Romania s-au aflat pe lista scurta a Chambers Europe Awards for Excellence 2013. E vorba de CMS Cameron McKenna LLP, de Musat & Asociatii, Popovici Nitu & Asociatii, Schoenherr, Tuca Zbarcea & Asociatii si NNDKP.

Recent, firma fondata de Manuela si Ion Nestor s-a clasat pe prima pozitie in toate ariile cercetate de Chambers Global si, daca tinem cont ca Ion Nestor e singurul avocat din Romania care a primit distinctia „Senior Stateman”, NNDKP pare sa domine, in ultima vreme, clasamentele Chambers.

Saptamana trecuta, la Londra, in cochetul restaurant de la parterul unui hotel clasic de pe Kingsway, la cinci minute de sediul Chambers & Partners, am avut ocazia unei discutii pe indelete cu Georgia Brooks si Elitsa Yurukova, editorii Chambers pentru Europa. Am atins, in discutia noastra, mai multe subiecte: dosarul pe care il editam impreuna cu Chambers pentru numarul sapte al Revistei Romane de Consultanta, studiul pietei locale de avocatura – o cercetare cuprinzatoare, facuta in premiera in Romania – si, la final, am ajuns la distinctiile acordate de Chambers la nivel european, pe 25 aprilie.

Nu am primit numele castigatorilor in avans, dar nici n-am urmarit lucrul acesta. In schimb, Georgia si Elitsa spuneau ca din 2009, anul primului premiu de excelenta acordat de Chambers in Romania, numarul firmelor interesate sa ia parte la cercetarea Chambers cunoaste o crestere rapida.

“Suntem impresionate de entuziasmul si interesul firmelor romanesti pentru publicatia noastra”, spunea Georgia, recunoscand totusi ca firmele romanesti domina inca piata din Romania, si ca asta reiese si din cercetarile Chambers.

Cu toate acestea, si Georgia si Elitsa sustineau ca Romania e una din cele mai grele jurisdictii de cercetat. “De exemplu, simtim adesea ca feedback-ul primit de la avocati este subieciv, si ne-am dori sa vorbim mai des cu clientii care lucreaza cu mai multe firme de avocatura, deci le pot, cu mai mare obiectivitate, compara”, spunea Elitsa.

La gala decernarii premiilor Chambers Europe, care a avut loc aseara la Londra si a reunit cele mai valoroase case de avocatura din Europa, Emil Bivolaru, partener in departamentul de litigii, a primit trofeul in numele NNDKP.

„Avand in vedere rigurozitatea evaluarilor Chambers&Partners si dialogul cu clientii si competitorii nostri, suntem onorati ca aprecierile mediului de afaceri local sunt reflectate la nivelul comunitatii juridice internationale. Astfel de distinctii completeaza clasamentele de exceptie, din ultimii 12 ani, in topurile marilor ghiduri juridice internationale – adevaratele „barometre” ale pietelor de avocatura mature si puncte de reper ale clientilor atunci cand evalueaza serviciile avocatiale dintr-o jurisdictie”, a afirmat Emil Bivolaru dupa gala de decernare a premiilor.

De asemenea, in topul Chambers Europe lansat tot aseara, NNDKP a fost clasata pe primele pozitii in 10 arii de practica din cele 11 cercetate in Romania: drept bancar si finantari; drept corporatist/M&A; litigii; dreptul muncii; energie si resurse naturale; proprietate intelectuala; proiecte PPP; tranzactii imobiliare; restructurare/insolventa si consultanta fiscala. Firma a ocupat a doua pozitie in domeniul concurentei.

NNDKP este cea mai bine cotata pe piata locala atat la nivelul practicilor, cat si la nivel individual, unde 15 din cei 18 parteneri ai firmei sunt recomandati in sectiunea „Leading individuals”.

Mai mult, Ion Nestor primeste din nou cea mai inalta distinctie – Senior Statesman – dupa ce a fost astfel desemnat in versiunea globala a ghidului, o alta premiera pentru piata avocatiala din Romania.

La fel ca si celelalte ghiduri juridice internationale, Chambers Europe isi bazeaza cercetarile, efectuate de-a lungul unui an, pe interviurile cu clientii si competitorii, pentru a evalua reputatia, expertiza si abilitatile tehnice ale avocatilor cheie, conduita profesionala si maniera in care gestioneaza relatia cu clientii, orientarea comerciala si pragmatismul solutiilor juridice, proactivitatea si loialitatea fata de clienti.

De colectarea datelor de la nivel european se ocupa 30 de oameni, iar intreaga echipa de cercetare depaseste 140 de angajati. Chambers atrage o larga plaja de individualitati, din diverse profesii: fosti si viitori avocati, jurnalisti sau lingvisti – de vreme ce interviurile sunt realizate in peste 20 de limbi, de la bugara, franceza sau germana, pana la poloneza, rusa, italiana ori spaniola.

Cercetarea pentru actualul ghid a fost inceputa in martie trecut si s-a incheiat in decembrie 2012.