NNDKP: “Am fost tinta unui atac mediatic”. Pozitia firmei de avocatura

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) a emis o informare de presa in urma afirmatiilor despre firma de avocatura aparute in emisiunea “Academia de evaziune”, gazduita de postul Realitatea TV. Potrivit notificarii respective, “NNDKP si unii dintre partenerii seniori ai firmei au fost tinta unui atac mediatic”, ce a constat in “lansarea de informatii mincinoase, acuzatii grave si insinuari calomnioase la adresa firmei si a unora dintre partenerii seniori, in legatura cu mandatul de reprezentare a Statului Roman intr-o procedura arbitrala in fata ICSID”.

Concret, este vorba despre litigiul de la Tribunalul Arbitral ICSID, dintre Statul Roman, asistat de catre un consortiu format din firmele de avocatura Freshfields (firma internationala, cu sediul principal in Londra) si NNDKP, si Ioan si Viorel Micula (foto articol), in care cei doi frati, si trei firme detinute de acestia, cereau Romaniei despagubiri de 613.700.000 de euro plus penalitati calculate conform ROBOR +5%. Daunele erau solicitate ca urmare a abrogarii facilitatilor fiscale si vamale acordate pentru investitii in zone defavorizate, subsecvent intrarii Romaniei in Uniunea Europeana.

Procedurile arbitrale au durat sapte ani, timp in care „avocatii celor doua firme de avocatura au prestat mii de ore de activitate juridica, au fost studiate si redactate mii de pagini de documente juridice, s-a apelat la numerosi experti romani si straini si s-au audiat numerosi martori romani si straini, de ambele parti„, arata documentul citat.

In final, tribunalul arbitral ICSID a admis doar in parte pretentiile reclamantilor, acordandu-le o despagubire de 83.000.000 de euro plus penalitati, adica aproximativ 13% din valoarea solicitata de acestia. Hotararea a fost pronuntata cu o opinie separata a unuia dintre arbitri. Decizia arbitrala a fost considerata incorecta atat de Statul Roman cat si de Comisia Europeana, motiv pentru care s-a pornit o procedura de anulare a acesteia, la care Comisia Europeana participa din nou alaturi de Romania. Procedura este in prezent in curs de desfasurare.

Publicam mai jos, integral, punctul de vedere al firmei de avocatura referitor la „atacul mediatic” derulat impotriva sa.

In ziua de 20 martie 2015 societatea civila de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) si unii dintre partenerii seniori ai firmei au fost tinta unui atac mediatic in emisiunea “Academia de evaziune” gazduita de postul de televiziune Realitatea TV si moderata de Edward Pastia. Atacul mediatic a continuat si pe parcursul zilei de 21 martie in emisiunile de stiri difuzate de postul de televiziune, precum si pe site-ul acestuia.

Atacul a constat in lansarea de informatii mincinoase, acuzatii grave si insinuari calomnioase la adresa firmei si a unora dintre partenerii seniori, in legatura cu mandatul de reprezentare a Statului Roman intr-o procedura arbitrala in fata ICSID. Afirmatiile au fost facute la ore de varf si intr-o perioada in care opinia publica este extrem de sensibila la orice acuzatie privind savarsirea de fapte de coruptie.  Acest lucru este de natura sa afecteze grav reputatia si prestigiul partenerilor  mentionati si a firmei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, motiv pentru care precizam urmatoarele, pentru corecta informare a opiniei publice:

– In anul 2005 un consortiu avocatial format din firma internationala de avocatura Freshfields Bruckhaus Deringer (Freshfields) si firma romaneasca de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) a participat la o procedura de selectie competitiva organizata de Ministerul Finantelor Publice in vederea stabilirii listei de consortii avocatiale care urmau sa reprezinte Statul Roman in proceduri arbitrale ICSID. Ca urmare a acestei selectii, consortiul avocatial Freshfields – NNDKP a fost inscris pe lista consortiilor castigatoare;

– In anul 2006, pe baza locului ocupat in lista de consortii avocatiale, consortiul Freshfields – NNDKP a fost mandatat sa reprezinte Statul Roman in litigiul arbitral Micula contra Romania – in care cetatenii suedezi Ioan si Viorel  Micula si trei firme detinute de acestia cereau despagubiri Statului Roman ca urmare a abrogarii facilitatilor fiscale si vamale acordate pentru investitii in zone defavorizate, subsecvent intrarii Romaniei in Uniunea Europeana. Suma finala solicitata de reclamanti a fost de 613.700.000 de euro plus penalitati calculate conform ROBOR +5%;

– Procedurile arbitrale au durat sapte ani, timp in care avocatii celor doua firme de avocatura au prestat mii de ore de activitate juridica, au fost studiate si redactate mii de pagini de documente juridice, s-a apelat la numerosi experti romani si straini si s-au audiat numerosi martori romani si straini, de ambele parti;

– Apararile prezentate de Statul Roman au fost sprijinite activ de Comisia Europeana, care a participat la procedurile arbitrale printr-o echipa de experti sustinand punctul de vedere al Romaniei. Intre pozitia Comisiei Europene si cea tribunalului arbitral ICSID in privinta situatiei imputate Statului Roman in aceasta speta exista de ani de zile o divergenta fundamentala de opinii, Statul Roman trebuind sa adopte pozitia Comisiei Europene ca urmare a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana;

– In final, tribunalul arbitral ICSID a admis doar in parte pretentiile reclamantilor, acordandu-le o despagubire de 83.000.000 euro plus penalitati, adica aproximativ 13% din valoarea solicitata de acestia. Aceasta hotarare, criticabila sub foarte multe aspecte, a fost pronuntata cu o opinie separata a unuia dintre arbitri;

– Decizia arbitrala a fost considerata incorecta atat de Statul Roman cat si de Comisia Europeana, motiv pentru care s-a pornit o procedura de anulare a acesteia, la care Comisia Europeana participa din nou alaturi de Romania. Aceasta procedura este in prezent in curs de desfasurare.

Afirmatia facuta in emisiunea TV mentionata mai sus, potrivit careia Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen ar fi incasat drept onorariu suma de 11,5 milioane de euro, este total neconforma cu realitatea. De fapt, potrivit contractului de asistenta juridica incheiat cu Ministerul Finantelor, NNDKP a incasat in perioada ianuarie 2006 – decembrie 2013, adica pe parcursul a 7 ani, de 20 de ori mai putin, mai precis suma de 586.962,88 euro, diferenta fiind platita firmei internationale de avocatura Freshfields.

Totodata precizam ca echipa de avocati romani care a asigurat asistenta juridica in acest litigiu a fost condusa de Manuela Nestor, in timp ce Ana Diculescu-Sova si Adriana Gaspar au fost implicate doar nesemnificativ, in faza de inceput a litigiului. In consecinta, toate afirmatiile si insinuarile facute pe parcursul celor doua zile la postul de televiziune amintit mai sus privind implicarea Anei Diculescu-Sova in procesul purtat cu fratii Micula sunt mincinoase si lipsite de orice temei.

Suntem extrem de surprinsi de faptul ca, contrar regulilor elementare de deontologie jurnalistica, anterior emisiunii sus-mentionate niciun avocat NNDKP nu a fost contactat de vreun jurnalist implicat in asa zisele dezvaluiri, nu ne-a fost adresata nicio intrebare si nu ne-a fost solicitata nicio informatie sau explicatie in legatura cu subiectul care urma sa fie dezbatut.

Consideram ca libertatea de expresie este unul dintre drepturile fundamentale intr-o societate democratica, drept castigat cu greu in anul 1989. Acest drept nu poate fi insa utilizat ca paravan pentru diseminarea de informatii false sau pentru denigrarea si/sau calomnierea unor persoane si institutii. Din acest motiv vom actiona cu toata forta impotriva detractorilor oricine ar fi ei, pentru protejarea reputatiei si a dreptului la imagine nepatata atat ale societatii de avocatura cat si ale avocatilor sai, oameni respectati si apreciati profesional in tara si in strainatate.