NNDKP a reprezentat Volksbank Romania in fata Curtii de Justitie a UE

Casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) a reprezentat Volksbank Romania in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) de la Luxemburg.

Sesizarea CJUE s-a facut la cererea judecatoriei Calarasi, intr-un dosar avand ca obiect plangerea contraventionala a bancii impotriva unui proces verbal de sanctionare in baza OUG 50/2010 cu privire la creditele de consum.

Pledoaria, sustinuta de Radu Damaschin (foto) si Razvan Nanescu (partener, respectiv avocat in departamentul de litigii), a vizat intrebarile preliminare formulate de instanta romana referitoare la interpretarea dreptului comunitar derivat.

Judecatoria Calarasi a supus atentiei CJUE diferentele de reglementare dintre dispozitiile OUG 50/2010 si cele ale Directivei 2008/48 a Parlamentului European si a Consiliului Europei, diferente ce au dat nastere unei jurisprudente contradictorii.

In perspectiva dezbaterii orale de la CJUE au mai depus observatii scrise Comisia Europeana (CE), Guvernele Romaniei, Austriei, Germaniei, Cehiei si Italiei, iar la dezbateri au participat reprezentanti ai CE si agentii guvernamentali ai Romaniei si Cehiei.
 
Echipa de litigii a NNDKP a gestionat in ultimii ani doua proiecte extrem de complexe: litigiile dintre importante banci din Romania si clientii acestora, in legatura cu pretentiile avand ca obiect protectia consumatorului, generate de adoptarea OUG 50/2010, gestionand peste 1.500 de dosare (dintre care cca 1.000 pentru BCR) si reprezentarea Rompetrol in legatura cu pretentiile formulate de Statul Roman cu privire la rambursarea unei datorii fiscale in valoare de 570 de milioane de euro.

Performantele echipei de litigii a NNDKP s-au reflectat in cresterea ponderii acesteia in cifra de afaceri a firmei, de la 21% in 2008, la 38% in 2011.

Portofoliul clientilor de litigii cuprinde companii precum Alpha Bank, BCR, Danube Fund, Globe Trade Centre (GTC), Lafarge Ciment, OMV Petrom, Primaria Municipiului Bucuresti, Rompetrol, Smithfield Ferme, Sonae Sierra, Tavistock Group (Arlynn), Tenaris, Volksbank Romania.