NNDKP a reprezentat cu succes societăți din grupul portughez Efacec, în fața Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCIR în contradictoriu cu Unitatea Administrativ Teritorială – Județul Brăila (UAT Brăila). Efacec este un important furnizor de produse și sisteme pentru sectoare din infrastructură precum energie, mediu și mobilitate.
Litigiul arbitral a avut drept obiect pretențiile autorității locale formulate împotriva Antreprenorului Efacec în legătură cu executarea unui contract de proiectare și execuție de lucrări aferente sistemului de management integrat al deșeurilor din județul Brăila, grefat pe regulile FIDIC Galben 1999. UAT Brăila a solicitat obligarea Antreprenorului la plata unor penalități de întârziere peste valoarea totală a proiectului, plus prejudicii constând în contravaloarea activității de supraveghere a Inginerului implicat în proiect și contravaloarea activității de proiectare realizate de Efacec, motivând că proiectul finalizat de Antreprenor ar fi conținut erori, în valoare totală de aproximativ 22 milioane lei.
În cursul soluționării litigiului, pe parcursul a patru ani, NNDKP a reușit să dovedească conformitatea proiectului realizat de Antreprenor și a obținut evitarea plății penalităților de întârziere și a prejudiciilor solicitate de Beneficiar. Mai mult, NNDKP a obținut obligarea Beneficiarului la plata lucrărilor executate de Efacec.
Echipa NNDKP care a reprezentat Antreprenorul în acest litigiu a fost formată din Valeriu Mina, Partener, și Alexandra Măruțoiu, Avocat Senior, din cadrul Departamentului de Soluționare a Disputelor al NNDKP, echipă care a gestionat cu succes în ultimii 10 ani o gamă extrem de diversificată de litigii de instanță și arbitrale în legătură cu proiecte grefate pe regulile FIDIC.
„Constatăm în prezent o schimbare de paradigmă: dacă majoritatea litigiilor arbitrale privind executarea contractelor grefate pe regulile FIDIC 1999 aveau antreprenorii în poziția de reclamanți, în ultimii ani observăm un val de acțiuni formulate de autoritățile contractante. În proiectele de acest gen, din ce în ce mai numeroase, am reușit să obținem hotărâri definitive prin care se asigură echilibrul între pretențiile celor două părți, raportate la realitatea dovedită prin administrarea de probe complexe atât ca întindere, cât și ca grad de dificultate tehnică. Ne bucurăm că am putut obține și în această speță o soluție favorabilă pentru clientul nostru, căruia îi mulțumim pentru încrederea acordată în gestionarea acestui litigiu complex” a declarat Valeriu Mina.
Practica de Soluționare a Disputelor a NNDKP coordonată de Ana Diculescu-Șova este recunoscută independent drept o forță în domeniul soluționării disputelor. Confirmarea statutului său vine și prin poziționarea pe primele poziții în clasamentele realizate de ghiduri internaționale de renume precum Chambers & Partners, începând cu anul 2007, și de Legal 500 începând cu anul 2002. Cu 9 Parteneri ce coordonează o echipă de peste 40 de avocați litigatori prezenți în București și în birourile regionale ale firmei, NNDKP dispune de resursele necesare pentru a gestiona cazuri complexe, implicând mai multe părți sau care au o durată de mai mulți ani și a propune strategii concrete pentru a reduce potențiale riscuri viitoare.
Despre Efacec:
Efacec este un grup cu capital portughez și un important furnizor ce activează în domeniul electromecanic, având o puternică prezență pe piața internațională, în peste 65 de țări. Companiile din grupul Efacec se concentrează pe dezvoltarea de produse și sisteme cu valoare adaugată pentru sectoarele de infrastructură cum ar fi energie, mediu și industrie, mobilitate și transport.
Despre NNDKP:
Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (”NNDKP”) este promotor al avocaturii de afaceri în România de peste 30 de ani, fiind recunoscută ca un pionier al pieței de profil locale.
NNDKP oferă servicii de avocatură și consultanță fiscală complete companiilor active în diverse sectoare ale industriei. De-a lungul celor peste trei decenii de activitate, avocații NNDKP au oferit asistență juridică și reprezentare în tranzacții și proiecte reper pentru evoluția comunității de afaceri din România, inclusiv în domenii inovatoare, considerate încă de nișă și care au implicat atât companii internaționale, cât și antreprenori locali.
Firma reprezintă România în unele dintre cele mai importante asociații profesionale la nivel internațional – Lex Mundi, World Services Group, International Attorneys Club – şi este membru fondator al SEE Legal. NNDKP este clasată în mod constant pe primele poziţii în toate ariile de practică de către Chambers & Partners, Legal500 şi IFLR1000.
NNDKP este de cinci ori câștigătoarea prestigiosului premiu „Firma de avocatură a anului în România” la gala premiilor Chambers Europe, care i-a fost acordat în anii 2021, 2017, 2013, 2012 și 2009.