NNDKP a asistat Alianța Producătorilor de Băuturi în legătură cu crearea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile, inclusiv cu privire la înființarea și acreditarea RetuRO ca administrator unic al sistemului din România.

București, 25 august 2022: Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) a asistat din iunie 2020 Alianța Producătorilor de Băuturi, formată din Asociația Berarii României și Asociaţia Română pentru Băuturi Răcoritoare, în legătură cu demersurile acestora pentru crearea sistemului de garanție-returnare a ambalajelor primare nereutilizabile (SGR). Această asistență a vizat inclusiv înființarea și acreditarea RetuRO SGR ca administrator unic al sistemului din România.

NNDKP a acordat asistență Alianței Producătorilor de Băuturi pe parcursul ultimilor ani în toate activitățile premergătoare implementării SGR, inclusiv în toate activitățile aferente creării cadrului legislativ necesar, implicarea în dezbaterile publice organizate în procesul legislativ, înființarea RetuRO SGR și participarea la procesul de selecție pentru desemnarea administratorului SGR organizată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Asistența a inclus, de asemenea, evaluarea tuturor riscurilor și obligațiilor care rezultă din prevederile legale relevante, evaluarea potențialelor implicații de dreptul concurenței și evaluarea implicațiilor fiscale raportat la particularitățile fluxurilor ambalajelor primare nereutilizabile. Totodată, NNDKP a asigurat reprezentarea celor două organizații, în calitatea lor de acționari RetuRO SGR, în relaţia cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Finanțelor Publice și Consiliul Concurenței cu privire la etapele parcurse până în acest moment privind structurarea și operaționalizarea sistemului SGR.

„Țintele din domeniul politicilor de mediu impuse de Uniunea Europeană statelor membre sunt extrem de ambițioase. În cazul României, realitatea obiectivă este că atingerea acestor ținte va presupune o conlucrare apropiată și transparentă între toate părțile implicate – mediul public, cel privat și consumatori – cu un nivel de implicare greu de cuantificat în acest moment pentru fiecare dintre ele. Pentru a-și dovedi eficiența, SGR nu trebuie înțeles doar ca fiind responsabilitatea producătorilor și comercianților, ci și a fiecăruia dintre noi. Asta pentru a ne asigura că, într-un termen rezonabil, România se aliniază direcției globale privind transformarea economiei sale într-una cu adevărat circulară. SGR este un pas într-un lung șir de inițiative necesar a fi implementate în acest sens. Suntem onorați că am avut oportunitatea de a contribui la acest proiect de pionierat în domeniul mediului și mulțumim Alianței Producătorilor de Băuturi pentru încrederea acordată”, a menționat Roxana Ionescu, Partener și coordonator al practicii de Dreptul Mediului, NNDKP. 

SGR este un mecanism cheie al economiei circulare, menit să faciliteze punerea bazelor unui model uniform și coerent de colectare și reciclare de ambalaje primare nereutilizabile care îndeplinesc anumite condiții. Prin implementarea SGR se va crea cadrul pentru ca producătorii și comercianții care introduc pe piață sau comercializează astfel de recipiente să se poată conforma legislației UE și celei românești privind obligația acestora de a contribui la colectarea, reciclarea și refolosirea ambalajelor nereutilizabile pentru a fi reintroduse în economia circulară.

Un pas critic în operaționalizarea SGR l-a reprezentat desemnarea viitorului său administrator, care are rolul de a dezvolta și gestiona infrastructura complexă necesară pentru asigurarea unei funcționări eficiente a sistemului. În acest context, asociațiile reprezentative ale producătorilor de băuturi și ale comercianților au înființat o societate dedicată, RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. (RetuRO), companie ce are la bază principiul not-for-profit. RetuRO a obținut acreditarea ca administrator al SGR. Din acționariatul RetuRO fac parte Asociaţia Berarii României pentru Mediu și Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate, două asociații constituite de membrii Alianței Producătorilor de Băuturi și Asociația Retailerilor pentru Mediu.

Sistemul de Garanție-Returnare al României este un proiect de mediu cheie pentru activitatea profesională a fiecărui participant la acest demers. Crearea și operaționalizarea sa presupun însă un efort intens al tuturor părților implicate și o coordonare eficientă între acestea pentru a ne asigura că atât procesul, cât și documentația pe care o presupune sunt aliniate cu prevederile legale în vigoare și cu informațiile disponibile oferite de entitățile participante direct sau indirect„, a declarat Julia Leferman, Director General Asociatia Berarii Romaniei pentru Mediu.

„Pentru noi, contribuția echipei NNDKP la acest proiect a fost deosebit de importantă pentru a identifica, negocia și agrea abordări comune tuturor participanților cu privire la nenumăratele detalii juridice, fiscale sau operaționale care stau la baza unui demers de această amploare. În NNDKP am avut un partener tenace, dedicat, care ne-a sprijinit într-o manieră profesionistă de excepție în gestionarea cu succes a fluxului imens de informații, dar și de nevoi și așteptări, aferente etapelor pe care le-am parcurs până în acest moment”, a menționat Alice Nichita, Președinte Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate.

Echipa NNDKP care a asigurat asistența în acest proiect complex a fost coordonată de Roxana Ionescu, Partener și coordonator al practicii de Dreptul Mediului, și Gabriela Cacerea, Partener și unul dintre Coordonatorii practicii de Drept Societar. Echipa a fost completată de Georgeta Dinu și Anca Diaconu, Parteneri ai practicii NNDKP de Dreptul Concurenței, Silviu Bădescu, Partener în cadrul NNDKP Consultanță Fiscală, Miruna Vlad, Asociat Senior și Oxana Gorgan, Asociat, în cadrul practicii de Dreptul Mediului, Mirela Preda, Counsel și Mihai Fifoiu, Asociat Senior, în cadrul practicii de Drept Societar și Florina Firaru, Asociat Manager și Coordonator al Practicii de Proprietate Intelectuală. Proiectul este un nou exemplu de colaborare între practicile NNDKP de consultanță, prin implicarea unei echipe multidisciplinare, ceea ce a asigurat clienților noștri o perspectivă la 360 de grade asupra întregului spectru de aspecte juridice, inclusiv de nișă, aferente acestuia.

Despre NNDKP:

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (”NNDKP”) este promotor al avocaturii de afaceri în România de peste 30 de ani, fiind recunoscută ca un pionier al pieței de profil locale.  

NNDKP oferă servicii de avocatură și consultanță fiscală complete companiilor active în diverse sectoare ale industriei. De-a lungul celor peste trei decenii de activitate, avocații NNDKP au oferit asistență juridică și reprezentare în tranzacții și proiecte reper pentru evoluția comunității de afaceri din România, inclusiv în domenii inovatoare, considerate încă de nișă și care au implicat atât companii internaționale, cât și antreprenori locali.

Firma reprezintă România în unele dintre cele mai importante asociații profesionale la nivel internațional – Lex Mundi, World Services Group, International Attorneys Club – şi este membru fondator al SEE Legal. NNDKP este clasată în mod constant pe primele poziţii în toate ariile de practică de către Chambers & Partners, Legal500 şi IFLR1000.

NNDKP este de șase ori câștigătoarea prestigiosului premiu „Firma de avocatură a anului în România” la gala premiilor Chambers Europe, care i-a fost acordat în anii 2022, 2021, 2017, 2013, 2012 și 2009.