Nivelul de perceptie al coruptiei scade, pentru al treilea an consecutiv

Cea de-a paisprezecea editie a studiului EY Global Fraud Survey 2016 – Corporate misconduct – individual consequences arata ca a crescut increderea in actiunile de combatere a coruptiei de catre institutiile de aplicare a legii, ceea ce ridica miza pentru companiile romanesti si pentru managementul acestora.

Conform unui comunicat de presa emis de EY, exista o sustinere importanta pentru cresterea transparentei beneficiarului real (76% raspunsuri pozitive in Romania). Pentru al treilea an consecutiv, nivelul de perceptie al coruptiei scade (36% din participanti au apreciat ca fenomenul coruptiei este larg raspandit in Romania, mai putin decat cota medie acordata de estul Europei – 46%). De asemenea, 50% dintre actorii de pe piata de la noi din tara considera comportamentul lipsit de etica nejustificat in atingerea obiectivelor financiare.

La nivel global, exista o sustinere puternica pentru cresterea transparentei companiilor, intr-un moment in care tensiunile geopolitice sunt in crestere, iar volatilitatea de pe pietele financiare se intensifica.

Studiul, realizat in perioada octombrie 2015 – ianuarie 2016 si la care au participat aproape 3.000 de lideri seniori de business din 62 de tari si teritorii, evidentiaza sprijinul coplesitor al mediului corporatist pentru beneficiile crescute rezultate din cresterea transparentei legate de actionariat. 91% din manageri au recunoscut importanta stabilirii transparente a actionariatului entitatilor cu care companiile lor fac afaceri.

David Stulb, Liderul diviziei EY globale de investigare a fraudelor, declara: „Odata cu continuarea si intensificarea luptei anticoruptie care vizeaza comportamentele tertelor parti, si cu recentele dezvaluiri legate de posibile utilizari incorecte ale structurilor financiare de tip offshore, liderii de afaceri sunt indreptatiti sa se concentreze asupra asigurarii unui grad mai mare de intelegere a clientilor, partenerilor si furnizorilor lor. Cresterea transparentei constituie in mod clar un obiectiv important pentru interesului publicului larg.”

Cu toate astea, cresterea gradului de transparenta reprezinta doar un aspect al solutiei la o problema care nu da semne de ameliorare. Per ansamblu, 39% din respondenti cred ca practicile legate de mita si coruptie se petrec pe scara larga in tara lor. Acest procent acrescut putin fata de cel din anul 2014 (38%), dar  si fata de cel din 2012 (38%). La o intrebare introdusa pentru prima data in chestionarul din acest an, 32% din respondenti au declarat ca au avut temeri personale legate de mita si coruptia de la locul lor de munca

Autoritatile de reglementare admit amenintarea reprezentata de coruptie si mita pentru un sistem financiar aflat deja sub presiune si au inceput sa coopereze tot mai intens la nivel transfrontalier pentru a-i responsabiliza pe indivizi in privinta actelor ilegale. Astfel de eforturi par puternic sustinute de respondenti, 83% dintre acestia fiind de acord ca anchetarea indivizilor implicati in astfel de acte va ajuta la ameliorarea nivelului de frauda, mita si coruptie in viitor.

„Conform studiului, 90% dintre respondentii din Romania cred ca institutiile de aplicare a legii sunt pregatite sa puna sub acuzare cazurile de coruptie, atunci cand acestea sunt intalnite. Actiunile proactive intreprinse de catre Parchet, in special de catre Directia Nationala Anticoruptie, sunt recunoscute in UE si considerate la nivel mondial drept povesti de succes. Pe de alta parte, rezultatele Studiului evidentiaza ca fiind necesara o mai mare comunicare a institutiilor  de aplicare a legii pentru a creste sustinerea publicului in actiunile de urmarire penala a persoanelor fizice”, a declarat Kenan Burcin Atakan (foto), EY Romania.

In ceea ce priveste perceptia asupra coruptiei in cadrul pietelor emergente, studiul identifica faptul ca se considera ca indivizii responsabili de coruptie nu dau, de fapt, socoteala nimanui. 70% dintre respondentii din Brazilia si 56% din cei aflati in Africa si Europa de Est cred ca, desi guvernele tarilor lor sunt dispuse sa declanseze urmarirea penala, demersurile nu sunt eficiente, iar dosarele nu se finalizeaza cu condamnari.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 190.000 de angajati in peste 700 de birouri din 150 de tari si venituri de aproximativ 27,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2014.