Mușat & Asociații SCA: „Înainte de a fi evaluat / evaluată din punct de vedere profesional, ne concentrăm pe cunoașterea persoanei care dorește să se alăture echipei noastre, a omului din spatele profesionistului”

Interviu realizat exclusiv de către echipa Legal Marketing

Cum credeți că va evolua piața avocaturii din Timișoara în următorii ani?

Mi-e greu să răspund foarte concret la această întrebare, întrucât acest proces este influențat de mai mulți factori precum schimbări legislative, reforme guvernamentale, creșterea sectorului tehnologic, creșterea economică regională și, în mod evident, cererea clienților.

Dacă analizăm situația economică actuală, putem presupune că serviciile juridice cele mai solicitate vor include în continuare dreptul corporativ, dreptul contractual și litigii, cunoscut la noi sub titulatura de avocatura de business.

De asemenea, având în vedere creșterea sectorului tehnologic, cu siguranță va crește și mai mult cererea de expertiză juridică în domenii precum protecția datelor, securitatea cibernetică și dreptul proprietății intelectuale.

Și, raportându-mă la trendul ascendent al solicitărilor privind chestiuni legate de tehnologia blockchain, monedele virtuale sau alte cripto-active, considerăm că acest sector va genera, în viitorul apropiat, un procent considerabil din clientela avocaților din zona de Vest.

Societatea Dumneavoastră a împlinit anul acesta un deceniu de activitate. Cum au arătat acești zece ani, care au fost cei mai provocatori ani și care sunt perspectivele de viitor?

Cea mai elocventă comparație care îmi vine în minte pentru a descrie cei 10 ani de activitate este o călătorie cu un roller-coaster!

Au fost momentele de început, în care emoția de a urca într-un roller-coaster,respectiv de a începe activitatea pe cont propriu, și adrenalina generată de acest proces, erau atât de mari încât nu lăsau loc îngrijorărilor și temerilor specifice fiecărui început.

Au existat și perioade în care, la fel ca în momentele în care roller-coaster-ul ajunge în punctele cele mai înalte de pe traseu, ne-am bucurat de priveliștea din jur și apoi ne-am lansat în acțiune cu tot elanul și am savurat fiecare succes obținut pentru clienții noștri.

Și, în mod inevitabil, au fost și momente dificile în care, necunoscând traseul roller-coaster-ului, am experimentat îngrijorarea și teama de a nu ieși de pe traseu.

Ceea ce nu am omis nici o clipă pe parcursul celor 10 ani, a fost să fim atenți la nevoile tuturor persoanelor care ni s-au alăturat în această călătorie: colegi și clienți, deopotrivă.

Consider că poziția pe care echipa noastră a câștigat-o în cei 10 ani de existență pe piața avocaturii din Timișoara (și nu numai), distincțiile care ne-au fost acordate, premiile sau recunoștința s-au datorat în special nu practicii scrupuloase a profesiei, ci, înainte de toate, calității umane pe care nu am încetat să o promovăm, indiferent de circumstanță. Și credem că aici stă cheia succesului și a longevității echipei noastre.

Cât privește perspectivele de viitor, ne concentrăm în acest an pe consolidarea poziției noastre pe piața avocaturii din Timișoara iar începând cu anul 2024 avem în plan creșterea echipei cu 50% față de numărul actual de avocați.

Ați câștigat, doi ani la rând, „Timișoara Best Law Firm of the Year”. Cât de importante sunt astfel de recunoașteri pentru o casă de avocatură spre consolidarea unui brand puternic?

Recunoașterea ca „Timisoara Best Law Firm of the Year” de două ori consecutiv reprezintă o mare onoare și responsabilitate pentru noi, dar mai ales o confirmare a eforturilor noastre constante. Această distincție confirmă totodată aspirația comun împărtășită de a demonstra aplicat că profesionalismul, conduita deontologică și respectul față de oameni și profesie pot fi repere de succes și în mediul de business autohton.

Sigur că, într-o piață tot mai competitivă, astfel de recunoașteri contribuie în mod esențial la creșterea vizibilității noastre, iar pentru clienți astfel de distincții confirmă calitatea serviciilor noastre și al angajamentului nostru față de excelență în domeniul avocaturii.

Din feedback-ul pe care îl primiți de la clienți, care sunt criteriile pe baza cărora aceștia își aleg o casă de avocatură? De unde își iau informațiile?

Cred că principalul criteriu vizează reputația de care se bucură casa de avocatură. Rezultatele obținute de-a lungul timpului, premiile câștigate în ariile de expertiză, aparițiile în mass-media, toate confirmă renumele unei case de avocatură și sunt esențiale pentru clienți.

Așa cum știm, recomandarea directă este în continuare cea mai bună carte de vizită nu doar în acest domeniu, ci la modul general, indiferent de domeniul de activitate, deoarece aceasta oferă o perspectivă reală asupra experiențelor altor persoane cu respectiva casă de avocatură. Prin urmare, recenziile oferite de clienți, testimonialele acestora, site-ul de prezentare, prezența pe rețelele de socializare, toate sunt în egală măsură importante și avute în vedere în procesul de selecție. 

Specializarea în domeniul de interes al clientului este, de asemenea, extrem de importantă în acest proces și este completată de structura echipei și de infrastructura pe care casa de avocatură o are la dispoziție, astfel încât să asigure gestionarea în condiții optime a proiectelor încredințate de client.

Sunteți exemple demne de urmat atât ca avocați, cât și ca oameni de business. Ce sfaturi ați avea pentru avocații la început de drum, care vor să vă calce pe urme?

Ne onorează o astfel de apreciere din partea dvs.!

Cred că prima și principala recomandare este să practice această profesie din și cu pasiune și nu antrenați de alte motive sau interese.

Profesia de avocat este extrem de frumoasă, de nobilă, de interesantă și plină de satisfacții, dar deloc lipsită de provocări și dezamăgiri. Prin urmare, dacă nu pasiunea este cea care îi însoțește pe acest drum, foarte curând vor fi tentați fie să renunțe la profesie, să se reprofileze sau, și mai grav, să o practice la un nivel mediocru.

Și pentru că, indiferent de specializarea unui avocat, întotdeauna în spatele unui client se află (cel puțin) o persoană, cred că este esențial să înțeleagă ce responsabilitate presupune această profesie și cât de important este nu doar să câștige încrederea clientului, dar mai ales să o păstreze.

Ce calități căutați la cei care vor să se alăture echipei Mușat și Asociații S.C.A.?

Așa cum am repetat ori de câte ori am fost întrebată, valorile pe care noi ne-am clădit echipa sunt: profesionalismul, transparența, promptitudinea, implicarea, integritatea și competența. Nu sunt puține, dar considerăm că sunt esențiale și acest lucru ne-a fost confirmat și re-confirmat de nenumărate ori în cei 10 ani de activitate.

 Atunci când cineva dorește să se alăture echipei, ne dorim în primul rând ca aceste valori să se reflecte în persoana respectivă și, la fel de important, ca noul coleg / noua colegă să fie o persoană integră, cu valori sănătoase și orientată spre oameni.  

Înainte de a fi evaluat / evaluată din punct de vedere profesional, ne concentrăm pe cunoașterea persoanei care dorește să se alăture echipei noastre, a omului din spatele profesionistului.

Mușat & Asociații SCA este echipa de încredere care poate livra succesul afacerii dumneavoastră deoarece oferim cele mai bune soluții personalizate de consultanță și asistență în dezvoltarea afacerilor.

Motto-ul nostru este ”De la idee la succes!”, deoarece suntem pregătiți să întâmpinăm orice provocare sau obiectiv al firmei dumneavostră, oferind o gamă largă de servicii din mai multe domenii, care vizează dezvoltarea unor afaceri de succes.

Fie că doriți să vă dezvoltați afacerea și aveți nevoie de consultanță și ajutor pentru accesarea fondurilor europene potrivite, sau chiar să vă înființați o firmă de la zero, echipa noastră de consultanți în fonduri europene este pregătită să vă ofere cele mai bune soluții personalizate pentru implementarea unor proiecte câștigătoare.