Mușat și Asociații SCA: Digitalizarea în domeniul avocaturii presupune o cerință esențială pentru transparență și conectivitate când vine vorba de relația avocat-client

Interviu realizat de către Ermina NICULAE, Content Manager Legal Marketing.

Până și sigla firmei are o semnificație aparte și aleasă cu grijă constând în contopirea celor mai importante valori ale firmei precum: transparența, seriozitatea, energia și deschiderea cu care lucrează echipa Mușat și Asociații SCA.

Care sunt principalele tendințe și schimbări în domeniul avocaturii în România și cum se adaptează Mușat și Asociații SCA la acestea?

R: Suntem de părere că avocatura este o profesie, în esență, dinamică și centrată pe indivizii și pe entitățile care înțeleg să apeleze, dintr-un motiv sau altul, la servicii juridice. Tocmai acesta este motivul pentru care profesia noastră se schimbă, se mulează și se adaptează în așa fel încât să corespundă perioadelor pe care fiecare dintre noi le traversează. Acest lucru este complet firesc.

Bineînțeles, când ne gândim la schimbările majore și tendințele actuale, nici avocatura nu poate minimiza aportul pe care digitalizarea îl are asupra modului în care ne desfășurăm profesia astăzi. De la comunicarea actelor procedurale prin intermediul mijloacelor de corespondență electronică, până la citarea prin e-mail sau consultanțele online, procesul digitalizării este omniprezent. Considerăm că unul dintre motivele pentru care digitalizarea a luat o asemenea amploare este nevoia tuturor de a rămâne în permanență conectați, nevoia de a fi stăpâni pe lucrurile care contează pentru fiecare. În avocatură, acest lucru se traduce prin nevoia clienților noștri de transparență. Echipa Mușat și Asociații SCA a înțeles că pentru clienți primează această nevoie și se mândrește cu faptul că oferă tuturor clienților și colaboratorilor informații prompte și în timp real cu privire la orice chestiune încredințată.

Care sunt principalele probleme juridice legate de protecția proprietății intelectuale în sectorul telecomunicațiilor?

R: Cred că provocarea apare în momentul în care ne întrebăm ce protejăm mai exact. Având în vedere că telecomunicațiile desemnează, în termeni generici, comunicarea informațiilor la distanță, raportat la faptul că informația transmisă este o chestiune imaterială, impalpabilă, protejarea proprietății intelectuale apare, în cele mai multe cazuri, ca un deziderat destul de greu de atins. Mai mult, ritmul în care se propagă informația este atât de alert și se realizează în atât de multe moduri, încât legiuitorului îi este destul de greu să țină pasul cu dinamica actuală în așa fel încât să poată oferi în timp real mecanisme de protecție eficiente. Probabil că și de aici decurg o serie de provocări de natură juridică.

Este legislația cu privire la PNRR suficient de clară astfel încât persoanele fizice/juridice să o înțeleagă și să depună cereri de finanțare sau există elemente de dificultate care ar face necesară consilierea acestora de profesioniști pentru asigurarea unei posibilitati mai ridicate de aprobare a proiectelor depuse?

R: Din păcate, având în vedere specificitatea legislației care reglementează această materie, realitatea este că persoanele fizice/juridice se află într-o reală dificultate atunci când vine vorba despre înțelegerea și redactarea cererilor de finanțare. Consultarea ghidurilor și pregătirea proiectelor este o chestiune care poate pune probleme oricui, mai ales celor ce nu stăpânesc terminologia specifică. Fără dar și poate, pentru asigurarea unei posibilități mai ridicate de aprobare a proiectelor, consilierea juridică a solicitanților apare nu doar ca preferabilă, ci mai degrabă indispensabilă.

Cum se poate proteja o afacere împotriva acțiunilor concurenților?

R: Pentru început, trebuie menționat că fenomenul concurenței este un fenomen specific piețelor funcționale și că indiferent de mijloacele legale pe care le avem la dispoziție, nu ne vom putea apăra vreodată în mod complet de activitatea concurenților noștri.

Pornind de la premisa că fenomenul concurenței este un fenomen economic complex, credem că protejarea afacerilor împotriva concurenților trebuie să pornească de la corecta înțelegere a pârghiilor pe care legiutorul le pune la dispoziția profesioniștilor.

Din dorința de a securiza afaceri și, practic, din dorința de a obține anumite avantaje, profesioniștii încheie între ei diverse contracte. În aceste sens, în contractele lor ei inserează clauze de neconcurență în temeiul cărora unul dintre profesioniști își restrânge activitatea profesională pe durata contractului pe care îl încheie (uneori, chiar și după încetarea acestuia). Așadar, atunci când inserează o clauză de neconcurență, profesionistul urmărește să limiteze posibilitatea unei părți contractante de a îndeplini anumite activități, limitare care se traduce ca un avantaj ce operează în folosul altei părți contractante.

Ca atare, clauzele de neconcurență reprezintă instrumente utile și eficiente pentru protejarea afacerilor atunci când sunt înțelese și utilizate în contextele potrivite.  Trebuie menționat că inserarea unei clauze de neconcurență necesită o atenție juridică sporită, întrucât stipularea acesteia fără a îndeplini condițiile specifice poate atrage ineficacitatea clauzei și intervine riscul profesionistului de a nu fi protejat.

Credem că afacerea se poate proteja împotriva acțiunilor concurenților uzitând și de această prevedere legală cu tact și responsabilitate juridică. Ca atare, considerăm că protejarea afacerilor împotriva concurenților trebuie să pornească de la corecta înțelegere a pârghiilor pe care legiuitorul le pune la dispoziția companiilor.

Ce implicații juridice poate avea utilizarea inteligenței artificiale în afaceri?

R: Suntem de părere că, la acest moment, este greu de anticipat care vor fi implicațiile juridice. Ne-am grăbi dacă am trasa deja concluzii cu privire la acest aspect. Cert este că impredictibilitatea și incertitudinea guvernează și chestiunea utilizării inteligenței artificiale în afaceri. Este greu de imaginat care va fi impactul tehnologiilor ca ChatGPT asupra raporturilor dintre profesioniști. În orice caz, modalitatea în care această unealtă va afecta mediul afacerilor este dată de modalitatea în care vom alege să o integrăm în viețile noastre.

Mușat & Asociații SCA este echipa de încredere care poate livra succesul afacerii dumneavoastră deoarece oferim cele mai bune soluții personalizate de consultanță și asistență în dezvoltarea afacerilor.

Motto-ul nostru este ”De la idee la succes!”, deoarece suntem pregătiți să întâmpinăm orice provocare sau obiectiv al firmei dumneavostră, oferind o gamă largă de servicii din mai multe domenii, care vizează dezvoltarea unor afaceri de succes.

Fie că doriți să vă dezvoltați afacerea și aveți nevoie de consultanță și ajutor pentru accesarea fondurilor europene potrivite, sau chiar să vă înființați o firmă de la zero, echipa noastră de consultanți în fonduri europene este pregătită să vă ofere cele mai bune soluții personalizate pentru implementarea unor proiecte câștigătoare.