Musat & Asociatii, intre primele 100 de firme de avocatura din lume in domeniul arbitrajului international

Global Arbitration Review (GAR), una dintre cele mai prestigioase publicatii de specialitate, a inclus Musat & Asociatii in clasamentul GAR 100, un top al celor mai bune firme de avocatura din lume in domeniul arbitrajului international. Distinctia reprezinta o recunoastere a experientei si performantelor Musat & Asociatii in domeniul disputelor arbitrale internationale.

Clasamentul GAR este realizat anual si acopera domeniul arbitrajului international din intreaga lume, fiind rezultatul unei analize extinse a mandatelor reprezentative ale fiecarei firme de avocatura, reflectand de asemenea opiniile clientilor, ale institutiilor arbitrale sau ale arbitrilor.

Musat & Asociatii reprezinta un reper in arbitrajul international, iar includerea in GAR 100 este o certificare in plus in acest sens. Avem una dintre cele mai puternice echipe de avocati dedicate exclusiv dosarelor de arbitraj international, iar portofoliul de dosare incredintate noua ca lead counsel cuprinde mandate extrem de interesante si provocatoare profesional, in dispute complexe ca obiect si impresionante in ceea ce priveste valoarea reclamata. Si, semnificativ, aceste mandate ne-au fost incredintate de clienti internationali sofisticati, ceea ce reprezinta in sine o recunoastere – as spune cea mai importanta – a experientei si competentelor noastre in materia arbitrajului comercial international. Ne bucura includerea in GAR 100 si suntem hotarati sa ne pastram standardul de calitate recunoscut de clientii nostri. Pe fondul evolutiilor economice si politice din ultimii ani, al complexitatii inerente tranzactiilor internationale, dar si al avantajelor oferite de procedura arbitrala, estimam ca numarul disputelor supuse arbitrajului va fi intr-o continua crestere”, a declarat Gheorghe Musat (foto articol), Senior Partner Musat & Asociatii.

Clientii citati de Global Arbitration Review descriu Musat & Asociatii drept o firma “foarte putin orientata catre polemici, in schimb foarte concentrata pe argumentatie juridica”, “subliniind calitatea documentelor redactate de avocati” sau “profesionalismul echipei superior celui al echipei adverse de avocati, evidentiat si in grija de a nu pierde in mod inutil timpul alocat de tribunalele arbitrale”. Potrivit unui alt client citat de GAR “echipa Musat & Asociatii a fost supusa unui adevarat test de catre presedintele tribunalului arbitral, acordand avocatilor doar 15 minute pentru pregatirea pledoariei finale. Raspunsul insa a fost decisiv in obtinerea unei sentinte arbitrale in favoarea noastra”.

Printre cele mai recente mandate incredintate de Musat & Asociatii se numara reprezentarea Enel, unul dintre cele mai mari grupuri europene in domeniul energiei, in mai multe dosare de arbitraj comercial international (locul arbitrajului: Paris), valoarea disputelor fiind de peste 1,9 miliarde USD, dar si reprezentarea Colas, unul dintre cele mai mari grupuri la nivel mondial din domeniul constructiilor, in mai multe dosare arbitrale ICC (locul arbitrajului: Geneva, Bucuresti) privind executarea unor contracte internationale de constructii pentru realizarea unor proiecte de infrastructura, valoarea cumulata a disputelor fiind de peste 95 milioane USD.

Echipa de avocati specializati in arbitraj international este condusa de Gheorghe Buta (Avocat Coordonator al practicii de Litigii si Arbitraje) si Luminita Popa (Avocat Coordonator al practicii de Arbitraj International).

Dr. Gheorghe Buta este unul dintre cei mai respectati experti in domeniul litigiilor comerciale si civile, in cariera sa juridica de peste trei decenii, acumuland o experienta vasta, mai intai ca procuror, apoi in calitate de judecator la instantele de toate gradele, inclusiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie timp de 6 ani, iar in ultimii ani ca avocat litigant. In prezent, are si calitatea de arbitru in cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

Luminita Popa are o experienta semnificativa in arbitraj comercial international si protectia investitiilor straine, fiind implicata in numeroase proiecte multi-jurisdictionale si in dosare importante de arbitraj comercial international si protectia investitiilor straine. Luminita este Fellow al Chartered Institute of Arbitrators (FCIArb), precum si membru al ICC Institute of World Business Law si al International Council for Commercial Arbitration (ICCA). De asemenea, este arbitru pe lista de arbitri a Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

Musat & Asociatii este una dintre primele case de avocatura infiintate in Romania, dupa 1 ianuarie 1990. Avand 19 parteneri si peste 100 de avocati si consilieri, Musat & Asociatii acorda servicii de consultanta in toate sectoarele avocaturii de business, incluzand fuziuni & achizitii, privatizari, drept bancar, energie & resurse naturale, concurenta, drept societar, telecomunicatii & IT, dreptul muncii, fiscalitate, piete de capital, drept imobiliar, dreptul mediului, litigii & arbitraje comerciale.

Musat & Asociatii este recunoscuta ca fiind unul dintre pilonii avocaturii de business din Romania, iar publicatiile internationale de specialitate (Chambers & Partners, International Financial Law Review, Legal 500 etc.) recomanda cu regularitate firma ca fiind unul din liderii pietei avocatiale, multi dintre avocatii firmei fiind la randul lor nominalizati de aceste publicatii ca facand parte din elita avocaturii de business din Romania.

In anul 2013, Musat & Asociatii a fost desemnata „Casa de avocatura a anului in Romania”, distinctie acordata de catre International Financial Law Review, fiind pentru a doua oara in ultimii patru ani cand Musat & Asociatii isi adjudeca acest valoros premiu, dupa distinctia primita in 2011, anul in care Romania a fost inclusa pentru prima data in lista tarilor nominalizate pentru premiile International Financial Law Review (IFLR).

De asemenea in 2012, Musat & Asociatii a fost recompensata cu premiul Gold Award la categoria „Cea mai buna casa de avocatura din Europa Centrala si de Est”, distinctie acordata de International Legal Alliance Summit & Awards 2012, pentru rezultatele excelente inregistrate in Romania de echipa de avocati Musat & Asociatii, in ceea ce priveste evolutia portofoliului de mandate in practica de fuziuni & achizitii si strategia de management adoptata.

Totodata, renumita publicatie Chambers Europe a decernat firmei Musat & Asociatii trofeul „Romanian Law Firm of the Year„, pentru casa de avocatura cu cele mai bune performante in Romania, in cadrul galei „Chambers Europe Awards for Excellence 2011”.

Musat & Asociatii acorda in mod regulat consiliere juridica celor mai cunoscute si respectate corporatii din Romania, inclusiv o treime din Top 100 si jumatate din Top 500 mari companii, precum si institutiilor publice si financiare locale in tranzactii corporative si financiare sofisticate si in proceduri complexe de rezolvare a disputelor. Portofoliul firmei cuprinde peste 2.500 clienti, majoritatea din categoria investitorilor straini.