Musat & Asociatii: de la 1 iulie cresc contributiile sociale datorate de profesionisti

Potrivit Noului Cod Fiscal, de la 1 iulie cresc contributiile sociale aplicabile contractelor cu profesionistii. In aceste conditii Musat & Asociatii anticipeaza o crestere a serviciilor de consultanta necesare optimizarii fiscale si tratamentului juridic aplicabil acestui tip de contracte.

“Aplicarea unei cote integrale de 31,3% pentru contributiile de asigurari sociale, cu aproximativ 20% mai mult fata de vechea reglementare, va avea un impact considerabil asupra cash-flow-ului beneficiarilor si prestatorilor de servicii”, a declarat Ionut Bohalteanu, partener Musat & Asociatii, in cadrul unui eveniment organizat de Evensys.

Regimul fiscal aplicabil de la 1 iulie prevede că nu se datorează contribuţii de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală în cazul în care se realizează venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 de lei, venituri din profesii libere, din asocieri fără personalitate juridică, in toate aceste cazuri mentinadu-se cota individuala de 10,5 %.

“În cazul beneficiarilor veniturilor din drepturi de autor şi drepturi conexe, precum şi venituri rezultate din activităţi profesionale desfăşurate în baza contractelor civile, contribuţiile de asigurări sociale şi cele de asigurări sociale de sănătate vor fi calculate, reţinute şi virate la bugetul de stat, în cursul anului fiscal de către plătitorii de venituri şi sunt obligaţii finale”, a mai precizat Ionut Bohalteanu.