Moody`s a redus ratingul Marii Britanii la Aa1

Guvenul britanic resimte presiuni politice intense, dupa ce agentia de evaluare financiara Moody`s a retrogradat ratingul Marii Britanii pentru prima data in ultimii 35 de ani, decizie care a determinat deprecierea lirei si a fost imediat calificata de opozitie drept “o lovitura umilitoare” pentru premier si ministrul Finantelor.

Potrivit Mediafax,Marea Britanie a pierdut ratingul de top AAA pentru prima data din 1978, Moodys retrogradand guvernul de la Londra la Aa1 (cu perspectiva stabila) din cauza cresterii economice slabe anticipata de agentie pentru urmatorii ani si din cauza datoriilor in urcare.

Moodys a precizat, intr-un comunicat transmis la finalul saptamanii trecute, ca programul de reducere a datoriilor derulat de Marea Britanie se va confrunta cu dificultati semnificative.

Ministrul Finantelor, George Osborne, a declarat ca decizia “reprezinta un avertisment ferm privind problemele legate de datorii”.

“Aceasta decizie nu ne va slabi determinarea de a ne realiza planul de revenire economica, ci ne va incuraja. Vom continua sa aplicam planul prin care am redus deja deficitul cu un sfert”, a afirmat Osborne.

Retrogradarea creste presiunea politica asupra guvernului, opozitia – Partidul Laburist – cerandu-i deja lui Osborne sa reduca masurile de austeritate pentru a incuraja revenirea economiei.

Unul dintre liderii Partidului Laburist, Ed Balls, a descris decizia Moodys drept “o lovitura umilitoare pentru un premier si un ministru de finante care au declarat ca mentinerea ratingului AAA reprezinta un test pentru credibilitatea lor economica si politica”.

Lira sterlina a scazut in ultimele 30 de minute ale sedintei de tranzactionare de vineri de la New York, incheind saptamana in scadere cu 0,6%, la 1,5163 dolari. Lira s-a depreciat cu 5,6% in acest an, evolutie “intrecuta” doar de cea a yenului japonez in randul valutelor economiilor dezvoltate.

Marea Britanie a trecut prin doua runde de recesiune in ultimii patru ani si, dupa ce a crescut in trimestrul al treilea al anului trecut datorita efectului Jocurilor Olimpice de la Londra, a revenit pe minus in ultimele trei luni ale anului, cu un declin de 0,3% al PIB.