Monica Macovei cere Baroului Bucuresti excluderea lui Victor Ponta din avocatura

Europarlamentarul Monica Macovei (foto) i-a cerut, marti, decanului Baroului Bucuresti, Ion Ilie-Iordachescu, sa il excluda pe Victor Ponta din avocatura, pe motiv ca renuntarea la titlul de “doctor in drept” anuleaza diploma pe baza careia a fost primit ”fara examen” in avocatura.

Ponta a intrat in avocatura «fara examen» si folosind un titlu «doctor» obtinut prin furt. Am solicitat astazi Baroului Bucuresti sa il excluda pe Victor Ponta din avocatura, intrucat renuntarea la titlul de «doctor in drept» anuleaza diploma pe baza careia a fost primit «fara examen» in avocatura”, a precizat Macovei intr-un comunicat remis, marti, Mediafax.

Macovei considera ca, daca vrea sa mai fie avocat, Ponta trebuie sa dea examen si sa parcurga toate caile de pregatire, ca orice alt candidat.

In opinia lui Macovei, Ponta nu poate renunta la titlul de ”doctor” fara sa piarda titlul de conferentiar universitar, fara sa fie exclus din profesia de avocat si fara sa returneze banii castigati prin acest furt intelectual, inclusiv prin contractele cu statul pe care le-a avut ca avocat.

Va solicit sa il excludeti din Baroul Bucuresti pe domnul Victor Viorel Ponta, luand act de faptul ca acesta nu indeplineste conditiile legale pentru a exercita profesia de avocat, pe care a dobandit-o «fara examen», ca titular al diplomei de «doctor in drept»”, mentioneaza cererea Monicai Macovei adresata decanul Baroului Bucuresti, Ion Ilie-Iordachescu.

Baroul Bucuresti: Excluderea lui Ponta, discutata daca Universitatea ii retrage titlul de doctor

Decanul Baroului Bucuresti, avocatul Ion Ilie-Iordachescu, a declarat, marti, pentru Mediafax, ca institutia pe care o conduce va putea analiza cererea de excludere din a avocatura a lui Victor Ponta abia dupa ce Universitatea Bucuresti va decide daca ii retrage titlul de doctor sau nu.

Decanul Baroului Capitalei a explicat ca solicitarea europarlamentarului Monica Macovei de excludere a premierului din avocatura a fost facuta deoarece Victor Ponta a fost primit in corpul avocatilor, in 2005, in baza titlului de doctor, si nu in urma unui examen.

In realitate, consiliul se poate pronunta in aceasta chestiune dupa ce Universitatea Bucuresti decide daca se aproba sau nu se aproba cererea de renuntare la titlul de doctor a premierului Victor Ponta. Consiliul Baroului nu se poate pronunta pe acest subiect pentru ca nu cunoastem un punct de vedere al institutiei care a emis documentul„, a spus Ion Ilie-Iordachescu.

La mijlocul lunii decembrie 2014, premierul Victor Ponta a anuntat ca a trimis o scrisoare catre rectorul Universitatii Bucuresti in care il notifica asupra faptului ca renunta la titlul de doctor in drept acordat in 2003.

Ponta a precizat ca acesta este un gest pe care trebuia sa il faca mai demult, inca din momentul aparitiei acuzatiilor publice cu privire la teza sa de doctorat, dar ca nu a facut acest lucru deoarece s-a considerat de buna-credinta in argumentele sale la momentul aparitiei contestarii si nu a vrut sa amestece planul pur profesional cu cel politic. Ponta a precizat ca, dupa ce va parasi viata politica, isi doreste sa initieze un nou demers doctoral, „respectand toate standardele si cerintele de la acel moment„.

Ulterior, Universitatea Bucuresti a transmis Ministerului Educatiei o adresa prin care se solicita dispunerea masurilor necesare in vederea retragerii titlului de doctor in drept acordat lui Victor Ponta in 2003, demersul institutiei de invatamant superior fiind urmarea unei notificari facute de premier.

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a anuntat ca a solicitat Directiei juridice a ministerului sa gaseasca o solutie legala prin care sa fie rezolvata solicitarea premierului privind retragerea titlului de doctor si ca asteapta deciziile juristilor din Ministerul Educatiei.

El aprecia ca titlul de doctor a fost acordat prin ordin de ministru, iar retragerea poate fi facuta „printr-un act de de aceeasi valoare„.