Modificarile la Legea avocaturii au trecut de Senat. Urmeaza Camera Deputatilor – for decizional

O serie de amendamente la Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, precum si Proiectul de lege privind modificarea si completarea Legii respective, au fost adoptate, luni, in cadrul Plenului Senatului. Senatul este prima camera sesizata in cazul acestui proiect, legea avand caracter organic. Proiectul va ajunge acum la Camera Deputatilor, care va lua decizia finala in privinta adoptarii acestuia.

Raportul comisiei juridice cu amendamentele admise a fost adoptat cu 86 de voturi “pentru” si 42 “impotriva” (pentru a trece era nevoie de 84 de voturi), iar legea a fost adoptata cu 85 de voturi “pentru” si 41 „impotriva„.

In urma cu aproape o saptamana, mai exact marti, 23 iunie, Proiectul care aduce o serie de modificari consistente Legii profesiei de avocat, elaborat de catre senatorul PSD si Vicepresedinte al Senatului, Ioan Chelaru, a primit aviz favorabil din partea Comisiei Juridice a Senatului.

Cele mai importante dispozitii prevazute in propunerea legislativa

Proiectul de lege referitor la organizarea si exercitarea profesiei de avocat excepteaza inscrisurile, suporturile de sunet, imagine si date, precum si imaginile si alte reprezentari aflate in posesia avocatului de la ridicare, sechestrare sau confiscare. Daca avocatul este suspect ca a savarsit fapte prevazute de legea penala sau daca a favorizat infractorul, obstructioneaza justitia, este implicat intr-o tainuire ori daca este vorba despre bunuri implicate in savarsirea unei infractiuni, nu vor mai fi aplicate restrictiile referitoare la confiscare.

O alta prevedere inclusa in propunerea legislativa stabileste ca avocatul nu va raspunde daca nu denunta infractiuni planificate de care afla prin prisma profesiei, cu exceptia omorului sau a uciderii din culpa, a genocidului, a crimei impotriva umanitatii sau a crimei de razboi, a rapirii, a luarii de ostateci ori a atacului terorist.