Modificările din Codul Penal privind executarea pedepselor nu satisfac directivele UE

Modificările aduse Legii privind executarea pedepselor propuse de ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu satisfac exigențele implementării directivei Consiliului și Parlamentului European cu privire la confiscarea extinsă, informează Agerpres.

DIICOT a anunțat vineri, într-un comunicat de presă, că pe data de 13 aprilie a înaintat către ministrul Justiției observațiile și propunerile cu privire la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 din Codul Penal, a Legii nr.135/2010 din Codul de Procedură Penală și pentru completarea articolului 79 din Legea nr.253/2013 privind executarea pedepselor.

În urma unei analize DIICOT s-a constatat că, pe lângă comentariile și observațiile de natură tehnică, este necesară implementarea altor modificări legislative ca efect al unor alte decizii ale Curții Constituționale.

„Față de proiectul de lege analizat, am apreciat necesar să accentuăm că, în opinia noastră, modificările legislative propuse, dacă vor fi adoptate în cele din urmă în forma conținută în proiect, nu vor fi de natură să satisfacă exigențele implementării Directivei 2014/42/UE a Parlamentului European și a Consiliului, cu privire la instituția confiscării extinse, fiind introduse limitări și condiționări suplimentare fata de standardele UE în materie”, a precizat DIICOT.

Potrivit DIICOT, reglemetările actuale din Codul Penal și Codul de Procedură Penală privind confiscarea produsului infracțiunii, reclamă o intervenție legislativă cuprinzătoare.