Modificari importante in noul Regulament al Curtii de Arbitraj

Noul Regulament al Curtii de Arbitraj Comercial International de pa langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei a fost publicat in Monitorul Oficial. Schimbarile produse in functionarea Curtii de Arbitraj au determinat plecarea a trei nume importante din Colegiul Curtii, chiar la inceputul anului.

Regulamentul guverneaza organizarea Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, reglementand aspecte cu privire la atributiile, componenta si resursele Curtii de Arbitraj.

Printre atributiile Curtii de Arbitraj se afla si urmatoarele:
-organizeaza si administreaza solutionarea litigiilor civile interne si international prin arbitraj institutionalizat si prin arbitraj ad-hoc;
-nominalizarea unei institutii permanente de arbitraj inserata in conventia arbitrala cu privire la solutionarea litigiilor;
-in cazul in care institutia permanenta de arbitraj nu este nominalizata sau individualizata si partile au convenit in conventia arbitrala solutionarea litigiilor pe calea arbitrajului, competent va fi determinate de regulamentul si regulile de procedura arbitrala ale institutiei permanente de arbitraj de la locul unde s-a inregistrat cererea/actiunea de arbitrare;
-daca partile au inserat in conventia arbitrala ca litigiile lor vor fi inserate pe calea arbitrajului ad-hoc, partile vor avea dreptul: de a desemna arbitrii sau de a stabili modalitatile potrivit carora acestia vor fi desemnati; de a desemna locul desfasurarii arbitrajului; de a fixa regulile de procedura pe care le vor urma arbitrii etc.

Curtea de Arbitraj se compune din arbitri, aprobati de catre Colegiul de Conducere al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, la propunerea presedintelui Camerei Nationale, cu consultarea presedintelui Curtii de Arbitraj, dintre persoanele care indeplinesc cerintele prevazute in regulament.

Activitatea Curtii de Arbitraj este coordonata de catre un Colegiu alcatuit din presedinte, prim-vicepresedinte, vicepresedinte, secretar stiintific, arbitru coordonator si 4 membri, aprobat pentru un mandat de 3 ani si care poate fi reinnoit de Colegiul de Conducere al Camerei Nationale, la propunerea presedintelui acesteia.

Regulamentul cuprinde precizari detaliate cu privire la: vocatia de a fi arbitru, inscrierea pe Lista de arbitri si intocmirea acesteia, nominalizarea arbitrilor, Colegiul si Plenul Curtii de Arbitraj, Autoritatea de nominare, obligatii ale arbitrului/supraarbitrului etc.
La inceputul anului 2012, Colegiul Curtii de Arbitraj International s-a confruntat cu schimbari importante la nivelul compenentei. Presedintele Curtii, profesorul Viorel Mihai Ciobanu, vicepresedintele, dr. Crenguta Leaua, si decanul Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti, dr. Flaviu Baias, au demisionat din Colegiu, avand puncte de vedere diferite in legatura cu unele reguli introduse in Regulament.