Material susținut de NNDKP
Autori: Mădălina Vasile, Coordonator Practica de Dreptul Mediului, Teodora Roman, Asociat, Practica de Dreptul Mediului, NNDKP
În data de 17 mai 2024, a intrat în vigoare Legea nr. 127/2024 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 5/2015 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (Legea nr. 127/2024), după un parcurs anevoios, marcat de ample dezbateri și negocieri, finalizându-se astfel un proces legislativ început în 2015.
Legea nr. 127/2024 introduce modificări semnificative în practica gestionării deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE). Sunt vizați, direct sau indirect, toți actorii relevanți din industrie, începând cu producătorii de echipamente electrice și electronice (EEE), distribuitorii de EEE și continuând cu organizațiile colective și cu operatorii care desfășoară activități de colectare și tratare DEEE.
Sinteza câtorva dintre cele mai importante modificări introduse prin Legea nr. 127/2024
- Rata de colectare
Legea nr. 127/2024 introduce o nouă obligație în sarcina producătorilor de EEE, respectiv aceea de a realiza etapizat o rată de colectare minimă pe fiecare categorie de EEE introdusă pe piață (cu excepția panourilor fotovoltaice), după cum urmează:
- începând cu data de 1 ianuarie 2025, de cel puțin 15%;
- începând cu data de 1 ianuarie 2026, de cel puțin 20%;
- începând cu data de 1 ianuarie 2027, de cel puțin 30%;
- începând cu data de 1 ianuarie 2028, de cel puțin 40%;
- începând cu data de 1 ianuarie 2029, de cel puțin 50%.
Legea nu reglementează în mod expres, printre altele, cum se corelează rata de colectare minimă pe fiecare categorie de EEE introdusă pe piață cu rata de colectare globală (i.e., pentru toate EEE introduse pe piață), cea din urmă rămânând de 65% (i.e., ca până acum). Nici modalitatea de calcul a ratei minime pe fiecare categorie de EEE introdusă pe piață nu este reglementată specific. Rămâne astfel deschisă nevoia de analiză a modului în care această obligație va trebui implementată în practică și consecințele aferente, modificările nefiind la acest moment corelate întru totul cu restul cerințelor relevante.
- Răspunderea extinsă a producătorilor de EEE
Potrivit modificărilor aduse de Legea nr. 127/2024, printre altele, producătorii de EEE:
- păstrează răspunderea pentru EEE introduse pe piață pe toată durata existenței lor, inclusiv în stadiul de deșeu, și sunt obligați să se asigure că se îndeplinesc obiectivele minime privind valorificarea pentru toate DEEE colectate separat, indiferent că sunt trimise spre tratare, în mod individual sau prin organizațiile colective;
- nu pot transfera responsabilitatea pentru aceeași categorie de EEE mai multor organizații colective.
Dintre modificările rezumate la cele două puncte în ceea ce privește răspunderea extinsă a producătorilor, în mod special semnificația și consecințele modificării redate la primul punct trebuie înțelese în mod clar de către producători. Doar în urma înțelegerii tuturor fațetelor acestei obligații pot fi luate măsuri corespunzătoare de conformare, respectiv de protejare, în mod particular, în relația cu organizația colectivă. Cea de-a doua modificare este relevantă cu precădere pentru producătorii care pentru aceeași categorie de EEE au încheiate contracte cu mai multe organizații colective, fiind necesare astfel modificări în ceea ce privește relațiile contractuale.
- Cerințe noi aplicabile organizațiilor colective
Începând cu data de 1 ianuarie 2025, devin aplicabile noi condiții pentru autorizarea organizațiilor colective, astfel cum sunt introduse prin Legea nr. 127/2024:
- Unele dintre aceste condiții vizează membrii fondatori/membrii/acționarii, respectiv asociații organizației colective. Spre exemplu, pot avea această calitate exclusiv producătorii de EEE înregistrați în Registru național al producătorilor de EEE gestionat de Agenția Națională pentru Protecția Mediului și care nu dețin ei înșiși autorizații pentru colectarea și tratarea DEEE;
- O altă condiție impune o cotă minimă de piață, certificată de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), de cel puțin 5% pentru o categorie de EEE pentru care se solicită autorizarea, în anul precedent celui în care se solicită autorizarea;
- Alte condiții vizează garanția care trebuie constituită în cuantum de 2 milioane lei în favoarea AFM, garanție care trebuie să fie valabilă pe toată perioada de autorizare și care are scopul de a garanta obligațiile fiscale în cazul în care ar fi datorate către Fondul de mediu;
- Suplimentar, organizația colectivă nu trebuie să fie înregistrată în Registrul operatorilor economici care nu se supun autorizării de mediu conform cadrului de reglementare general privind regimul deșeurilor.
Pe lângă condițiile necesare pentru autorizarea organizațiilor colective, Legea nr. 127/2024 introduce o serie de obligații în sarcina organizațiilor colective, dintre care multe sunt noi față de reglementarea existentă anterior modificării. În această categorie intră și obligația organizației colective de a constitui provizioane în vederea asigurării gestionării 100% a EEE finanțate de producătorii pentru care au preluat responsabilitatea, indiferent de momentul când acestea devin deșeuri ori de cerințele detaliate introduse în ceea ce privește structura contribuțiilor financiare percepute producătorilor.
La prima vedere, modificările sunt importante în principal pentru organizațiile colective. În realitate însă, acestea ar trebui să fie tratate cel puțin cu același nivel de importanță și de către producătorii de EEE care contractează organizațiile colective. Printre provocări, una va fi cu siguranță modalitatea în care producătorii vor putea să verifice/să se asigure că organizațiile colective respectă noile obligații.
- Cerințe noi aplicabile operatorilor care desfășoară activități de colectare și de tratare DEEE
Legea nr. 127/2024 aduce noi obligații și în sarcina operatorilor care desfășoară activități de colectare și tratare DEEE pentru obținerea autorizației de mediu.
Astfel, printre altele, în vederea obținerii autorizației de mediu pentru desfășurarea operațiunilor de tratare a DEEE, operatorii trebuie să poată dovedi că au contracte încheiate cu producători de EEE sau organizații colective și că respectă standardele române care adoptă standardele europene din domeniul tratării, inclusiv valorificării, reciclării și pregătirii pentru reutilizare a DEEE conform Ordinul Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 417/2021. Sunt prevăzute și norme tranzitorii pentru operatorii care la data intrării în vigoare a Legii nr. 127/2024 dețineau autorizație de mediu pentru tratarea DEEE.
În ceea ce privește operatorii economici care sunt autorizați să desfășoare activități de colectare a DEEE, potrivit noii reglementări, aceștia își vor pierde dreptul de a desfășura activitatea de colectare a DEEE dacă până la sfârșitul perioadei de 120 de zile de la data intrării în vigoare a noii legi nu au încheiat contracte cu producători de EEE, organizații colective sau operatori economici care desfășoară operații de tratare a DEEE în numele producătorilor.
Față de noile cerințe, în ceea ce privește producătorii de DEEE, se pune din nou în discuție cum vor putea aceștia să se asigure că obligațiile operatorilor de pe lanțul gestionării DEEE sunt respectate. Sigur că pot fi gândite mecanisme care să asigure la un nivel rezonabil o astfel de verificare.
Cele de mai sus reprezintă doar unele din cele mai importante modificări aduse prin Legea nr. 127/2024. Pentru multe dintre noile cerințe, sunt necesare actualizări în legislația subsecventă. Având în vedere importanța și complexitatea noilor cerințe, se impune o analiză atentă și amănunțită care să conducă la o bună înțelegere a reglementării actualizate.