MJ: Romania, singurul stat din UE care nu are conectata baza de date legislative nationale la sistemul N-Lex

Ministerul Justitiei (MJ) sustine ca a preluat responsabilitatea derularii proiectului privind realizarea unei baze de date legislative electronice cu acces gratuit si conectarea ei la sistemul european N-Lex, avand in vedere ca Romania este singurul stat membru UE care nu a facut acest lucru, cu toate ca si l-a asumat inca de la momentul aderarii.

Precizarea vine ca urmare a unui articol referitor la faptul ca MJ vrea sa cheltuiasca 4,4 milioane de euro pentru un portal online care sa ofere acces liber la legislatie.

In acest moment, Romania este singurul stat membru care nu are dezvoltat sau in curs de dezvoltare conectarea bazei de date legislative nationale la sistemul N-Lex, in conditiile in care Romania si-a asumat participarea la proiectul european privind accesul neingradit la legislatia comunitara a tuturor cetatenilor, inca de la momentul aderarii„, se arata intr-un comunicat transmis de minister.

Sursa citata mentioneaza ca, in 24 iulie 2009, Guvernul Romaniei a aprobat Memorandumul 1827 cu tema ,,Realizarea unei baze de date legislative electronice cu acces gratuit si conectarea acesteia la sistemul N-Lex”.

Conform memorandumului, la propunerea Departamentului pentru Afaceri Europene, au fost organizate mai multe reuniuni de lucru la care au fost invitati toti actorii implicati, respectiv Ministerul Justitiei, Regia Autonoma Monitorul Oficial, Consiliul Legislativ, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. MJ arata ca, in cadrul acestor reuniuni, s-au evaluat solutiile posibile din perspectiva gestionarii institutionale a participarii Romaniei la acest proiect, iar in cazul Regiei Monitorul Oficial si Consiliului Legislativ asumarea s-a dovedit a fi imposibila din ratiuni ce privesc efortul financiar necesar.

Prin acelasi memorandum, in conditiile in care la sfarsitul lunii iunie 2009 DAE a comunicat MJ imposibilitatea implicarii in proiect a celorlalte doua institutii publice (Monitorul Oficial si Consiliul Legislativ), Ministerul Justitiei a acceptat propunerea de preluare a responsabilitatii derularii proiectului. Memorandumul prevede, de asemenea, propuneri de masuri financiare pentru sustinerea pe termen lung a proiectului, respectiv, ‘sustinerea cheltuielilor pentru actualizarea bazei de date, ulterior perioadei de implementare a proiectului‘”, se arata in comunicat.

Legea 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial prevede ca MO editeaza atat in format tiparit, cat si electronic, pe care il pune la dispozitia tuturor categoriilor de utilizatori contra cost, si ca realizeaza un produs electronic continand actele publicate care poate fi accesat gratuit pe internet si este disponibil, in varianta pentru citire, timp de 10 zile de la publicare, iar sumarele sunt accesibile permanent.

MJ aminteste ca o propunere legislativa de modificare a legii prin care se acorda liberul acces al cetatenilor la baza de date a Monitorului Oficial a fost respinsa, in 16 aprilie 2013, de Camera Deputatilor, for decizional.

In acest moment, aplicatiile existente pe piata, realizate de catre actorii privati, pun la dispozitia cetateanului legislatia romana, contra cost, iar obligatia Romaniei fata de Comisia Europeana este de a pune la dispozitie in mod gratuit. Solutia tehnica de a cumpara hardware-ul necesar si nu servicii de cloud computing a fost adoptata la momentul depunerii cererii de finantare a proiectului din fonduri structurale, anul 2010, data la care serviciile de cloud computing nu erau atat de bine puse la punct, nefiind considerata la acel moment o solutie viabila. In plus, cloud computing-ul public este o ramura a tehnologiei hardware noua, care din motive de securitate nu este pe deplin acceptata de institutiile publice deoarece presupune ca un provider de astfel de servicii sa gazduiasca marea majoritate a documentelor„, mai explica ministerul.

Potrivit MJ, setul de date solicitat prin caietul de sarcini care va fi publicat este cel cerut si de portalul N-Lex si contine legislatia in integralitatea acesteia. „Baza de date legislativa, in format consolidat, va fi actualizata periodic, in functie de periodicitatea cu care legislatia nou aparuta este publicata in MO, dar nu mai tarziu de 3 zile lucratoare de la data aparitiei, iar accesul la baza de date in format deschis va fi posibil, inclusiv in mod programatic prin intermediul unui serviciu web„, mentioneaza Ministerul Justitiei.