A fost lansata aplicatia ”Codex-ul Constitutional” pentru telefoane mobile

Ministerul Justitiei, in parteneriat cu Centrul de Drept Constitutional si Institutii Politice (CDCIP) din cadrul Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti, a lansat aplicatia ”Codex-ul Constitutional” pentru telefoane mobile cu sistem de operare si serviciul on-line dedicat acestui proiect. Aplicatia contine toate cele 27 de Constitutii ale statelor membre ale Uniunii Europene, traduse in limba romana, precum si prezentarile acestora.

Anul trecut, am reusit, dupa aproape 25 de ani timp in care cetatenii romani trebuiau sa plateasca pentru a avea acces la legislatia Romaniei, sa oferim acces gratuit la intreaga baze de date legislativa. Incepand din aceasta saptamana, prin acest nou proiect, facem un nou pas inainte si oferim, de asemenea gratuit, tuturor celor interesati acces la Constitutiile tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, traduse in limba romana. Este, din punctul meu de vedere, o alta modalitate prin care incercam sa crestem gradul de educatie juridica in randul cetatenilor, pentru ca un cetatean informat, care isi cunoaste drepturile si obligatiile, va fi mult mai responsabil, mult mai interesat de bunul mers al institutiilor, dar si mult mai implicat in dezbaterile publice.  In acelasi timp, cautam modalitati prin care sa extindem si sa dezvoltam programul de educatie juridica in scoli pe care l-am lansat in 2013 si prin care peste 500 de magistrati, in mod benevol, predau copiilor notiuni de baza despre legi si importanta respectarii lor. Pentru Ministerul Justitiei este o noutate, fiind pentru prima data cand lansam o aplicatie cu continut juridic dedicata telefoanelor inteligente, dar incercam astfel sa transmitem aceste informatii catre cat mai multe persoane”, a declarat ministrul justitei, Robert Cazanciuc.

Codex-ul constitutional – Constitutiile statelor membre ale Uniunii Europene -, lucrare realizata de Ministerul Justitiei in parteneriat cu Centrul de Drept Constitutional si Institutii Politice (CDCIP) din cadrul Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti, a fost lansat miercuri, 1 iulie 2015.

Proiectul, finantat de Banca Mondiala, a beneficiat de sprijinul cadrelor didactice din cadrul Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti si a presupus  traducerea in limba romana a celor 27 de constitutii ale statelor membre ale UE si tiparirea unui Codex care cuprinde atat textele constitutionale traduse, cat si prezentarile acestora.

Varianta electronica a Codexului este publicata pe site-ul Ministerului Justitiei, iar datele pot fi accesate si prin intermediul aplicatiei pentru telefoanele cu sistem de operare Android si iOS (in curs de aprobare pentru publicare in magazinul dedicat).