Articolul din Codul de Procedura Penala declarat neconstituţional va fi modificat cel mai probabil prin ordonanţa de urgenta, declara ministrul Justiţiei. Legea nu stabilea exact ce instituţii pot face interceptari in dosarele de urmarire penala potrivit unui comunicat de presa transmis de TVR.
Ministrul Justiţiei discuta in decursul acestor zile cu reprezentantii parchetelor şi cu Serviciul Roman de Informaţii pentru a stabili solutii de corectare a legii. Ca sa poata face o propunere concreta, Raluca Pruna spune ca aşteapta sa vada cum şi-a motivat decizia Curtea Constitutionala.
Raluca Pruna a dat exemplu Frantei, unde mutarea structurii de interceptare la Ministerul Justitiei a avut nevoie de o perioada de tranzitie de 10 ani.
Pana la decizia judecatorilor Curtii, Servicul Roman de Informatii realiza aproape toate interceptarile in faza de urmarire penala, pe baza unei decizii judecatoresti.
Curtea Constitutionala a hotarat ca o parte dintr-un articol al Codului de Procedura Penala este neconstituţional. Acesta nu numeşte institutiile din Romania care pot sa faca interceptari in faza de urmarire penala. In articol se foloseşte sintagma „alte organe specializate ale statului”.