Ministerul Justiției promite 15 arhive la nivelul fiecărei Curți de Apel

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat, la Constanţa, că la nivelul fiecărei curţi de apel vor fi construite câte 15 arhive, precizând că instanţele şi parchetele nu au spaţii corespunzătoare pentru arhivare, iar aceste documente trebuie păstrate 90 de ani. Banii pentru construcție vor fi obținuți de la Banca Mondială.

„Avem un program naţional de construcţie a unor arhive, a câte unei arhive la nivelul fiecărei Curţi de Apel. Dacă mergem la judecătorie, tribunale, parchete, curte de apel, vedem că una din problemele destul de presantă e aceea a arhivei. Nu au spaţii corespunzătoarea de arhivare, nici ca dimensiune, nici condiţii de păstrare. Iar în domeniul justiţiei, potrivit legii, documentele sunt arhivate, trebuie păstrate 90 de ani. Deci vă daţi seama, an de an vin şi aştepţi 90 de ani să casezi, să distrugi dintre ele. Pe de o parte aceste documente sunt ţinute în condiţii necorespunzătoare. Apoi, cetăţeanul care are nevoie de un document de arhivă mai vechi, cu greu îl găseşte. Documentele respective blochează, ocupă spaţii, spaţii de care instanţele, parchetele au mare, mare nevoie”, a explicat Toader.

„Plătim o dată şi construim 15 arhive şi eliberăm spaţii de instanţe, asigurăm acces uşor la documente şi păstrarea lor în condiţii corespunzătoare. (…) Nu avem încă proiectul finalizat, nu putem vorbi despre valoare. Cert este că avem la Ministerul Justiţiei un proiect finanţat de Banca Mondială cu 65 de milioane de euro. Banca Mondială are un regim foarte bun de licitaţii şi tot timpul acolo, din licitaţii, rămân sume, nu se cheltuiesc peste. Eu am vorbit cu conducerea Băncii Mondiale să modificăm contractul, iar restul acela care rămâne din licitaţii să-l folosim pentru arhive. Nu pot spune cât costă. (…) Din 65 de milioane pentru îmbunătăţirea serviciilor judiciare, câteva milioane pe care le putem folosi”, a mai afirmat ministrul Justiţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here