Ministerul Justitiei face precizari In legatura cu recentele evolutii care au loc in plan politic

Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, respinge informatiile vehiculate in ultima vreme in spatiul public intern si international, referitoare la presupuse actiuni indreptate impotriva judecatorilor Curtii Constitutionale, de genul arestarii acestora, sau schimbarii lor din functii, anunta Ministerul Justitiei prin intermediul unui comunicat de presa publicat pe site-ul institutiei. Titus Corlatean califica aceste alegatii drept fara fundament si contrare intereselor cetatenilor si statului roman.

„Guvernul Romaniei s-a angajat, prin programul aprobat de Parlament cu ocazia investirii, in directia continuarii masurilor de reforma in domeniul Justitiei stabilite de Romania in relatia cu Comisia Europeana, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, cu respectarea principiilor statului de drept si ale ordinii constitutionale. Guvernul Romaniei a actionat in directia respectarii acestor angajamente si va continua aplicarea documentelor strategice adoptate in domeniul combaterii coruptiei, cu respectarea independentei justitiei”, se precizeaza in comunicatul Ministerului.
 
Potrivit anuntului de presa, Ministrul Justitiei asteapta un raport obiectiv din partea Comisiei Europene in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, care sa tina cont de progresele realizate in cei 5 ani de la instituirea mecanismului si de pasii concreti facuti de autoritatile romane in sensul respectarii angajamentelor luate si nu de alegatiile aparute in spatiul public pe aceasta tema. Aceste alegatii au fost prilejuite de disputele politice care au loc in ultima vreme in Parlamentul Romaniei si pe scena politica interna, dar au reverberatii si in plan international si pot genera prejudicii unor obiective majore ale Romaniei.
 
De asemenea, Ministrul Justitiei isi exprima disponibilitatea pentru contacte cu reprezentantii Comisiei Europene pentru a prezenta situatia exacta a evolutiilor in plan intern din Romania, un program de contacte oficiale la Comisia Europeana pentru saptamana viitoare fiind in curs de definitivare.