Ministerul Energiei vrea avocati de un milion de dolari. Zamfirescu Racoti & Partners suspenda procesul de atribuire a serviciilor de asistenta juridica

Ministerul Energiei a decis, in luna septembrie, sa scoata la licitatie achizitia de servicii de asistenta si reprezentare juridica internationala a Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri in fata Curtii de Arbitraj International a Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii (ICSID). Dupa o prelungire a termenelor, Ministerul a anuntat ca data limita de depunere a ofertelor se prelungeste de la data de 06.10.2015 pana la data de 14.10.2015, ora 12.00.

Caietul de sarcini a fost unul foarte laborios, intinzandu-se pe nu mai putin de 32 de pagini, si a fost, de asemenea, foarte strict. Astfel, fiecare casa de avocatura trebuia sa propuna o echipa de avocati si fiecare dintre acestia sa depuna un cv, iar cunoasterea limbii engleze era obligatorie. Criteriile de selectie obligau casele de avocatura interesate sa nominalizeze avocati cu o experienta de minimum zece ani, care sa fi fost implicati in litigii internationale cu o valoare mai mare de un milion de dolari. De asemenea, avocatii trebuie sa fi castigat cel putin o cauza in fata Curtii de Arbitraj International a Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative. Un alt criteriu foarte important era, desigur, cel financiar. Ministerul Energiei nu accepta modificarea echipei de avocati amenintand cu rupea viitorului contract de reprezentare.

Punctajul era unul atat de complicat incat trebuia calculat dupa urmatorul algoritm: P_X = S_X100S_M, unde P_X = punctajul ofertei tehnice analizate, S_X = scorul tehnic obtinut din oferta analizata, iar S_M = scorul tehnic obtinut de oferta cu cel mai mare scor tehnic. In acelasi timp, oferta caselor de avocatura trebuia sa contina si un onorariu defalcat.

Dupa consultarea Caietului de sarcini, casele de avocatura au contestat procedura de atribuire a serviciilor de asistenta juridica. Prima contestatie a venit din partea casei de avocatura Maravela & Asociatii, care cerea inlaturarea unor criterii foarte restrictive pe care le considera nerelevante. Contestatia celor de la Maravela are nu mai putin de 28 de pagini si a fost urmata de clarificari venite din partea Ministerului Energiei. In final, contestatia fost respinsa: “Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor respinge contestatia depusa de SCA Maravela & Asociatii in contradictoriu cu Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului pentru nedepunerea garantiei de buna conduita si se dispune continuarea procedurii de achizitie publica in vederea atribuirii acordului – cadru de asistenta juridica si reprezentare a Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri in fata Curtii de Arbitraj International a Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii.

In luna octombrie, insa, a fost depusa o noua contestatie la Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor de catre S.C.A. Zamfirescu Racoti & Partners privind documentatia de atribuire. De data aceasta, contestatia a avut succes, astfel incat CNSC a anuntat ca a admis o Decizie pe baza careia „s-a dispus suspendarea procedurii de atribuire initiata de Ministerul Energiei pana la solutionarea pe fond a contestatiei depusa de S.C.A. Zamfirescu Racoti & Partners”.

petre.badica@lhm.ro