Mihai Mares: Unele infractiuni de care este acuzat Omar Hayssam s-au prescris

Mihai Mares (foto), Managing Partner al Mares Danilescu Mares si avocatul lui Omar Hayssam in dosarul „Manhattan”, a cerut, luni, instantei Tribunalului Bucuresti sa constate ca unele infractiuni de care este acuzat sirianul, respectiv de inselaciune in forma continuata, de initiere a unui grup infractional organizat si de complicitate la tentative de inselaciune, s-au prescris.

In cauza de fata este necesar a se stabili limitele de pedeapsa aplicabile legii mai favorabile, iar apoi, pornind de la maximul astfel determinat sa se identifice legea penala mai favorabila in privinta prescriptiei speciale„, a spus avocatul Mihai Mares, citat de Mediafax, la Tribunalul Bucuresti, unde s-a judecat un nou termen in dosarul cunoscut sub numele de „Manhattan„.

Potrivit aparatorului lui Omar Hayssam, cele trei infractiuni s-au prescris in anul 2011.

De asemenea, avocatul Mihai Mares a inaintat si o cerere de schimbare a incadrarii juridice pentru infractiunea de complicitate la delapidare in forma continuta.

Avand in vedere intrarea in vigoare a noului Cod penal, va solicitam sa schimbati incadrarea juridica si sa aplicati limita mai favorabila de pedeapsa, respectiv in cazul delapidarii care a produs consecinte deosebit de grave, inchisoarea de la trei la 10 ani si sase luni„, a spus avocatul lui Omar Hayssam.

Mai mult, Mihai Mares a precizat ca in cazul lui Hayssam nu mai este necesara prelungirea mandatului de arestare preventiva, pentru ca el a fost deja condamnat in alte dosare.

La fiecare termen sunt din ce in ce mai convins ca sunt nevinovat. Sunt acuzatii aduse fratelui meu si de care sunt si eu acuzat, chiar daca nu am nicio legatura„, a spus Omar Hayssam la Tribunalul Bucuresti.

La termenul de luni au fost audiati cinci martori, urmand ca in 24 martie sa mai fie audiate alte cinci persoane.

La termenul din 13 februarie 2014, Mihai Mares a declarat ca o parte dintre infractiunile economice de care este acuzat Omar Hayssam in dosarul „Manhattan„, cum ar fi „asa-zisele fapte de inselaciune„, s-au prescris, potrivit noului Cod penal.

Am solicitat sa luam in discutie aplicarea legii penale mai favorabile, potrivit noului Cod penal, si a ramas sa discutam aceste chestiuni la termenul urmator, in 10 martie. Sunt fapte retinute in sarcina lui Omar Hayssam in acest dosar de infractiuni economice, care parte dintre ele s-au prescris, cum ar fi cazul unor fapte asa-zis de inselaciune, fiind vorba despre schimbarea unor incadrari juridice, cum ar fi infractiunea de delapidare. La infractiunea de grup infractional organizat se discuta schimbarea unei incadrari juridice„, a spus atunci aparatorul sirianului.

De asemenea, aparatorul lui Hayssam a amintit faptul ca, potrivit vechiului Cod penal, infractiunea de inselaciune cu consecinte deosebit de grave prevedea o pedeapsa cuprinsa intre 10 si 20 de ani,.

Astazi, avem infractiunea de inselaciune de la unu la cinci ani si s-ar prescrie in 10 ani. In cazul acesta clar vorbim de o prescriptie a raspunderii penale. (…) In ceea ce priveste infractiunea de constituire de grup, exista o lege speciala cu privire la aceasta infractiune, care acum fapte se regaseste acum intr-un nou articol din noul Cod penal, care are alte incadrari, mult mai mici„, a adaugat avocatul Mihai Mares.

La termenul din 13 februarie, ar fi trebuit audiati cinci martori, insa acestia nu au fost prezenti in fata instantei, motiv pentru care judecatorul Tribunalului Bucuresti a acordat un nou termen – 10 martie.

Instanta a stabilit ca la viitoarele dezbateri vor fi luate in discutie si cererile avocatilor de aplicare a legii mai favorabile, privind prescriptia unor fapte sau schimbarea incadrarii juridice a infractiunilor de care sunt acuzati inculpati din dosar.

Sirianul Omar Hayssam a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT in octombrie 2012, alaturi de fratele lui, Mohamad Omar, cumnatul sau, Mihai Nasture, si doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteuca si Doina Farladanschi, fiind acuzati de inselaciune si delapidare, prin intermediul unui grup de firme, numit „Manhattan„.

In 2 august 2012, Tribunalul Bucuresti a dispus emiterea unor mandate de arestare preventiva pentru Omar Hayssam si, in lipsa, pentru Mohamad Omar, la solicitarea procurorilor DIICOT.

Omar Hayssam a fost condamnat definitiv, in lipsa, in trei dosare, la 20 de ani, 16 ani si, respectiv, trei ani, pentru rapirea celor trei jurnalisti, inselaciune in cazul „Volvo” si fraude in cauza „Foresta Nehoiu„.