Mihai Mareș, Managing Partner Mareș & Mareș – Interviu oferit publicatiei Legal Innovation
Cu ce contribuie înființarea de către dumneavoastră a Asociației Române de Drept Penal (ARDPA) la dezvoltarea profesională și specializarea în domeniul White Collar Crime?
Ca for de specialitate, ARDPA își propune să contribuie la dezvoltarea domeniului white collar crime prin inițiative precum:
- Organizarea de evenimente, conferințe și dezbateri în legătură cu aspecte relevante legate de acest domeniu;
- Împărtășirea de know-how și perspective relevante către comunitățile juridice și de afaceri, autorități și instituții de învățământ, cu privire la aspecte importante din legislația privind dreptul penal al afacerilor;
- Schimbul de bune practici privind infracțiunile din sfera dreptului penal al afacerilor și promovarea dialogului între profesioniști;
- Cercetări științifice în domeniu;
- Analizarea legislației existente în domeniu și propunerea de modalități de îmbunătățire;
- Elaborarea de studii și cercetări juridice europene și comparative relevante pentru dreptul penal al afacerilor;
- Sprijinirea și recunoașterea tinerelor talente care doresc să se specializeze în domeniul criminalității cu guler alb, prin organizarea de stagii de practică și evenimente de orientare profesională.
Fiind un avocat renumit din domeniul„ White Collar Crimes”, cum reușiți să vă diferențiați serviciile într-un mediu competitiv cum este domeniul dreptului penal și de asemenea, să mențineți ștacheta la cel mai înalt nivel?
Ca și ceilalți colegi cu care am înființat asociația, avem o echipă specializată exclusiv în domeniul infracționalității economice și putem aloca resursele pentru orice dosar, oricât de complex. Datorită mixului dintre pregătirea foarte temeinică, fundamentul academic desăvârșit și experienței dobândite de-a lungul timpului de colegii noștri în proiecte sofisticate, suntem în măsură să gestionăm o cazuistică diversă, din orice domeniu. De altfel, ne bucurăm de o reputație excelentă în rândul clienților cu care am lucrat și lucrăm, așa cum se reflectă și într-unul din cele mai apreciate ghiduri juridice internaționale, Legal 500, care ne situează, de nouă ani, în elita avocaturii de drept penal din România, alături de alți colegi cu care am înființat asociația.
Cum vă asigurați că sunteți mereu la curent cu cele mai recente tendințe și dezvoltări din domeniul juridic și cum integrați aceste cunoștințe în serviciile pe care le oferiți clienților dumneavoastră?
Participăm frecvent la o serie de conferințe naționale și internaționale de profil, urmărim majoritatea publicațiilor de specialitate pentru a fi la curent cu cele mai recente modificări și noutăți legislative, contribuim cu materiale de specialitate în media dedicată sau în cea de business, ceea ce presupune cercetări aprofundate privind problematici diverse specifice domeniului.
Pentru care dintre infracțiunile din ramura „White Collar”, vă este solicitată de cele mai multe ori, asistarea sau reprezentarea?
În ultima perioadă clienții ne-au solicitat serviciile pentru asistență și reprezentare în dosare privind evaziunea fiscală, spălarea de bani, infracțiuni cibernetice, dare de mită și trafic de influență.
Ne puteți expune o imagine de ansamblu a anului 2022 în domeniul avocaturii?
Contrar așteptărilor generate de pandemie și de războiul de la graniță, a fost un an de consolidare și chiar de creștere. În domeniul White Collar Crime piața începe să fie din ce în ce mai sofisticată, în linie cu exigențele clienților, care caută servicii cât mai specializate. Cred că echipa noastră reușește, ca și cele ale colegilor din asociație, să răspundă optim acestor cerințe de servicii aprofundate, bazate pe cunoștințe temeinice și know- how specific anumitor domenii (precum achiziții publice, tehnologie, servicii financiare, real estate).