Mihaela Ion, Partner Popovici Nițu Stoica & Asociații, speaker la evenimentul PRIA COMPETITION Republica Moldova

PRIAevents și Consiliul Concurentei Republica Moldova, alături de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), având ca Partener Principal al evenimentului casa de avocatură ACI Partners, vă invită la prima dezbatere online despre concurența neloială și despre rolul protecției împotriva concurenței neloiale în apărarea drepturilor de proprietate intelectuală, și anume, videoconferința PRIA COMPETITION Republica Moldova, în data de 16 iulie 2020, LIVE de la ora 10,30.

Mihaela Ion, Partner Popovici Nițu Stoica & Asociații, premiată în cadrul Galei Romanian Legal Awards 2019 cu trofeul Competition, se va număra printre key-speakers în cadrul evenimentului.

Mihaela Ion, Avocat Asociat PNSA, are o experiență de peste 15 ani în concurență și antitrust, concurență neloială și dreptul consumatorilor. Mihaela este constant prezentă în panel la conferințe de promovarea a culturii concurenței, inclusiv alături de autoritățile de concurență naționale și din alte jurisdicții.

În ultimele 12 luni, Mihaela a acționat în toate tipurile de proiecte cu implicații în dreptul concurenței, din care menționăm (a) investigații ale Consiliului Concurenței: e.g., investigațiile privind piața leasingului financiar și piața leasingului operațional, una din investigațiile Consiliului Concurenței pe o piață privind serviciile de alimentație publică, (b) acțiuni în instanță împotriva deciziilor de sancționare ale Consiliului Concurenței și (c) analiza și aprobarea tranzacțiilor din perspectiva reglementărilor privind concentrările economice: aprobarea concentrării economice prin care Auchan dobândește dreptul de a opera magazinele din stațiile Petrom, dobândirea de către Dedeman a controlului asupra clădirilor de birouri The Bridge din București și The Office din Cluj-Napoca, intrarea în parteneriat a Dedeman cu Element Invest Partners cu privire la Eli Park și intrarea BRD în parteneriat cu BCR și Raiffeisen Bank în vederea exercitării controlului în comun asupra CIT One.

Un proiect marcant este concentrarea economică Auchan-Petrom, prin care aceștia au decis să extindă parteneriatul privind deschiderea de magazine de proximitate MyAuchan în stațiile Petrom. Acesta a fost primul proiect de gen din România, în care tranzacția a fost calificată concentrare economică prin raportare la durata și specificul contractului, în special accesul la vad. Analiza a implicat aproape 400 de piețe relevante. Cu toate că notificarea a presupus completarea formularului complet, Consiliul Concurenței a acordat decizia de autorizare în aproximativ o lună jumătate.

În cadrul conferinței PRIA Competition Republica Moldova online veți beneficia de aflarea noutăților legislative în ceea ce privește concurența, de analize la un nivel înalt și de studii de caz.

Veți avea ocazia să interacționați cu cei mai importanți lectori din domeniu dar și să faceți schimb de opinii și experiență cu participanții preocupați de aceleași subiecte, de a afla cum pot vă ajuta consultanții juridici, de a vedea care sunt opiniile asociațiilor și ale companiilor din industria dvs.

Temele puse în dezbatere:

  • Noutăți adoptate la nivel Moldova și UE

-Ce modificări sau derogări se fac în situație de criză?

-Ce este nou privind concurența neloială în Republica Moldova?

  • Comerțul electronic și concurența neloială

-Drepturile de proprietate intelectuală.

-Rolul protecției împotriva concurenței neloiale în apărarea drepturilor de proprietate intelectuală.

-Mărcile, desenele, ambalajele și etichetele;

-Formele acțiunilor de concurență neloială în comerțul electronic;

-Cazuistica

  • Reclama neadecvată, implicând elemente de neloialitate în scopul obținerii unor avantaje de piață

-Discreditarea concurentului

-Publicitatea neautentică

  • Corelația acțiunilor de concurență neloială și publicitatea neadecvată
  • La ce ar trebui să fie atente companiile pentru a evita amenzile Consiliului Concurenței privind concurența neloială?

-Care sunt liniile pe care nu le pot depăși?

-Cum să evite problemele de concurență?

-Cum pot ajuta consultanții juridici la protecție/prevenție?