Mesajul presedintelui Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR), adresat cu ocazia Zilei Europene a Avocatilor

Presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR), Gheorghe Florea, a adresat un mesaj tuturor avocatilor cu ocazia  Zilei Europene a Avocatilor.

Redam integral mesajul lui Gheorghe Florea.

Astazi, 10 decembrie 2014, sarbatorim in premiera Ziua Europeana a Avocatilor. Alegerea acestei date, de catre Consiliul Barourilor Europene (CCBE), nu este intamplatoare. Tot astazi, in plan mondial, celebram Ziua Internationala a Drepturilor Omului. Iar avocatii au un rol determinant in apararea acestora. In fiecare an, de acum incolo, aceasta zi va fi un prilej pentru abordarea unor tematici menite sa promoveze statul de drept si drepturile fundamentale ale cetatenilor.

Pentru anul acesta, CCBE a propus avocatilor europeni sa organizeze actiuni si dezbateri pe marginea subiectului „Supravegherea electronica in masa, ca amenintare la adresa secretului profesional si a confidentialitatii relatiilor dintre avocat si client”. Tema nu a fost aleasa intamplator. In ultima perioada, aceste principii fundamentale ale profesiei de avocat au fost puse la grea incercare, iar dezvaluirile lui Edward Snowden, din iunie anul trecut, au evidentiat amploarea acestei probleme.

2014 a fost unul dintre cei mai dificili ani din istoria avocaturii europene, fiind marcat de intruziuni repetate in comunicarea confidentiala dintre avocat si client, din cauza breselor produse in legislatia europeana, odata cu avansarea tehnologiilor si cu adancirea amenintarilor privind securitatea europeana. In plus, se manifesta pregnant tendinte de dereglementare a profesiei, venite din zona politicului, impotriva vointei avocatilor. Aceste probleme au determinat, in acest an, o mobilizare si un val de proteste fara precedent din partea avocatilor europeni. Nu traim izolati si nu suntem ocoliti de aceste probleme. Romania este stat membru al Uniunii Europene, suntem din ce in ce mai interconectati tehnologic si orice eveniment, orice modificare sau interpretare legislativa se transmite si la noi intr-un timp din ce in ce mai scurt.

Imaginati-va cum ar fi avocatura sub imperiul reglementarilor comune societatilor comerciale, in care statul nu ar face nicio diferenta intre o gogoserie si o societate de avocati in privinta confidentialitatii comunicarilor avocat-client si a secretului profesional! Pentru ca aceasta este, pana la urma, finalitatea asimilarii.

Vestea buna este insa ca forurile legislative europene au sesizat aceste brese in legislatie, care, prin diverse interpretari, de multe ori abuzive, permit incalcari ale confidentialitatii si le vad ca pe ingerinte in privinta drepturilor privind accesul la justitie si la un proces echitabil. Potrivit Rezolutiei Parlamentului European din 12 martie 2014 referitoare la programul de supraveghere al Agentiei Nationale de Securitate (NSA) a SUA, la organismele de supraveghere din diferite state membre si la impactul acestora asupra drepturilor fundamentale ale cetatenilor UE si asupra cooperarii transatlantice in materie de justitie si de afaceri interne, „orice incertitudini legate de confidentialitatea informatiilor comunicate in cadrul relatiei dintre avocat si client ar putea avea un impact negativ asupra dreptului cetatenilor la consiliere juridica, asupra accesului la justitie si asupra dreptului la un proces echitabil”. Rezolutia include, in planul de prioritati al Parlamentului European, realizarea unui „Habeas corpus digital european”, in care se subliniaza necesitatea protectiei dreptului publicului de a primi informatii impartiale si a protectiei confidentialitatii profesionale, inclusiv in relatia avocat-client (punctul 132, Actiunea 6 din Rezolutie).

Uniunea Europeana, si implicit Romania, se afla in plin proces al unor reforme de amploare in ceea ce priveste legislatia referitoare la protectia datelor personale, dar si la aceea privind stocarea datelor si accesul la acestea. Directiva 2006/24/EC privind retinerea datelor a fost anulata de Curtea de Justitie a Uniunii Europene iar, la noi, Legea nr. 82/2012 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului a fost declarata neconstitutionala in integralitatea ei. Urmeaza insa noi reglementari privind stocarea si accesul la date personale, atat la nivel european, cat si national.

In 2015 se preconizeaza ca va fi adoptata o noua directiva privind protectia datelor care, evident, va trebui transpusa in statele membre. Se va initia, corespunzator, si procesul de elaborare in Romania a unei noi legislatii privind stocarea datelor si accesul la acestea. Aceste reglementari au o incidenta majora asupra pilonilor de supravietuire a profesiei de avocat: secretul profesional si confidentialitatea comunicarilor avocat-client.

Rolul avocatilor este sa fie vigilenti si sa intervina in apararea drepturilor fundamentale nu numai in fata instantei, dar si, indirect, in procesul legislativ, prin exprimarea publica a unor opinii pertinente si bine argumentate privind eventualele erori care s-ar putea strecura in abordarea proiectelor de lege privind protectia si, respectiv, retinerea datelor. Avocatii trebuie sa se asigure ca accesul la aceste date si utilizarea lor sunt insotite de garantiile necesare ocrotirii drepturilor fundamentale ale cetatenilor, in special de faptul ca organele cu atributii in domeniul securitatii nationale au acces la aceste date numai cu autorizarea judecatorului.

In ceea ce priveste legislatia in vigoare, transmit pe aceasta cale un indemn catre toti avocatii sa ia in considerare, cand se impune, toate posibilitatile de contestare la Curtea Constitutionala sau la instantele de contencios administrativ a reglementarilor care incalca dreptul la viata privata si principiul fundamental al confidentialitatii comunicarilor avocat-client.

Ne aflam intr-un moment de rascruce, in care daca nu punem umarul la reformele legislative care urmeaza, inclusiv prin contributia la jurisprudenta, rezultatul ar putea fi o dereglementare treptata a profesiei si caderea ei in derizoriu prin lasarea unor portite libere pentru incalcarea principiilor ei fundamentale.

Suntem, de asemenea, in momentul in care avocatura reclama schimbari de strategie pentru a se adapta cererii din ce in ce mai sofisticate a clientilor. Se solicita servicii integrate, clientii vor sa foloseasca noile tehnologii in comunicarea cu avocatii, precum cloud computing, pentru a-si organiza afacerile si pentru a comunica mai usor cu avocatii lor. Toate acestea constituie provocari la adresa confidentialitatii si a secretului profesional. Avocatii trebuie sa tina pasul cu cererea clientilor, cu tehnologia dar, in egala masura, trebuie sa fie constienti de riscurile aferente si sa utilizeze cu precautie noile canale de comunicare, cel putin pana cand vom avea reglementari in acest domeniu. Sunt probleme asupra carora CCBE a atras atentia de nenumarate ori in acest an.

Pentru toate acestea, ii rog pe colegii avocati sa acorde mai multe clipe de reflectie asupra problemelor acute care pun in pericol atat profesia noastra, cat si drepturile fundamentale ale celor pe care ii aparam. Pentru a face fata acestor provocari, mai mult decat oricand, avem nevoie de coeziune, de confraternitate, de acceptarea deciziei majoritatii pentru a apara si profesia noastra, dar si societatea in care traim!

Av. dr. Gheorghe Florea

Presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania