Mesajul Presedintelui UNBR rostit la Simpozionul “Garantarea si apararea valorilor fundamentale ale societatii prin drept” – Ziua Justitiei 2015

Presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, av. dr. Gheorghe Florea (foto), a transmis un mesaj in cadrul Simpozionului “Garantarea si apararea valorilor fundamentale ale societatii prin drept”, organizat de Uniunea Juristilor din Romania si Ministerul Justitiei, cu prilejul sarbatoririi Zilei Justitiei – 2015.

Redam integral, mai jos, mesajul Presedintelui UNBR.

Domnule Presedinte al Uniunii Juristilor din Romania,

Domnule Presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii,

Domnule Ministru al Justitiei,

Domnilor magistrati,

Stimati invitati,

Orice dezbatere ocazionata de sarbatorirea „Zilei Justitiei -2015”, inclusiv lucrarile Simpozionului „Garantarea si apararea valorilor fundamentale ale societatii prin drept” organizat de Uniunea Juristilor din Romania si Ministerul Justitiei trebuie sa porneasca de la premisa ca profesionistii din domeniul realizarii Justitiei si membrii profesiilor conexe functionarii acesteia sunt martorii si actorii sociali care resimt din plin modificarile economice, politice si culturale semnificative in care isi desfasoara activitatea si sunt primii obligati sa contribuie la Binele Justitiei pentru apararea valorilor Binelui Public!

Legaturile institutionale si traditionale importante ce exista intre juristi, indiferent de profesia juridica din care fac parte, reclama mai mult ca oricand o viziune pragmatica comuna a responsabilitatilor celor care contribuie, influenteaza, realizeaza si asigura securitatea prin drept a societatii in ansamblul sau si a institutiilor sale, din perspectiva profesionala, dar si cetateneasca.

Este cazul ca in rolurile esentiale pe care juristii le au fata de sistemul judiciar, responsabilitatile fiecaruia fata de propriile institutii si responsabilitatile fata de societate, in ansamblu, sa se asume responsabilitatea comuna de punere in practica a legii cu respectarea dimensiunilor etice ale fiecarei profesii, in parte si, implicit, prin respectarea reciproca a profesiilor noastre, spre binele increderii publice in justitie!

In prezent majoritatea premiselor economice traditionale de care depind profesiile juridice sunt puse la indoiala si sunt confruntate cu provocari care alimenteaza tensiuni inerente. Se demonstreaza cu puterea faptelor ca sanitatea sistemului economic si politic impune cu necesitate confruntarea marilor institutii juridice, ori a unei noi realitati legislative cu realitatea de fapt a vietii de zi cu zi.

Se reclama intrebari la care se solicita raspunsuri imediate care nu pot fi date cu ignorarea responsabilitatilor etice a juristilor, in ansamblu, fata de societatea de azi si de maine.

Reafirmam la orice intalnire a celor ce apartin profesiilor juridice inrudite prin acelasi ideal – triumful legii si al dreptatii – ca este nevoie sa se inteleaga corect ca in raport de contextul socio-politic si economic al vremurilor sub care traim avocatii trebuie sa fie perceputi si tratati corect atat in pozitia de profesionisti, cat si in aceea de cetateni, responsabili. Toti ceilalti profesionisti ai dreptului sunt rugati public sa distinga si sa dovedeasca intelegere pentru responsabilitatile multiple pe care societatea moderna le reclama de la avocati: responsabilitatile fata de clienti si persoanele interesate; responsabilitatile fata de sistemul judiciar; responsabilitati fata de propria institutie; responsabilitati fata de societate in intregime.

Respectarea de catre avocati a angajamentului fiecaruia fata de profesia de avocat si principiului „suprematiei legii” nu exclude rolul avocatilor de arhitecti ai unei democratii constitutionale functionale.

Repunerea in balanta perceptiei publice generale a rolului real al avocatilor in realizarea justitiei pe baza de lege nu este si nu va fi facila.

Intelegerea acestor ipostaze diferite ale avocatului, reclamate de responsabilitati traditionale sau de responsabilitati ale profesiei de avocat, in ansamblu, impuse de efectul globalizarii, ajuta efectiv ca performantele profesionale reale ale avocatilor sa serveasca realizarii idealului justitiei bazata pe competenta si sa intareasca increderea in integritatea rezultatelor muncii fiecarei profesii juridice, concretizata in respectarea stricta a regulilor formale, pe baza de standarde etice obligatorii.

Este rolul intalnirilor si dezbaterilor interprofesionale de a trasa o viziune comuna si a construi o cultura ce revitalizeaza si restaureaza tesatura institutionala corecta dintre profesiile juridice pentru binele realizarii aplicarii corecte a legii.

Profesia de avocat a propus si invita la dezbateri oneste privind conlucrarea institutionala in apararea Bunului public – statul de drept – de catre profesionistii dreptului.

Realitatea demonstreaza ca exista inca persoane reticente la invitatia de a analiza si identifica solutii la o mare varietate de aspecte etice pe care orice dezbatere in spatiul public privind realizarea justitiei o impune. Viata impune depasirea preconceptiilor si revitalizarea dialogului interprofesional apt sa inlature barierele umane cu respectarea stricta a barierelor institutionale!

Securitatea cetateanului si a entitatilor prin drept este obiectivul cotidian al muncii avocatilor, indiferent de ipostaza in care isi indeplinesc rolul social!

Sprijinul magistratilor pentru realizarea Binelui comun in interesul intregii societati, sprijin bazat pe lege si integritate, invitatia la mentinerea si dezvoltarea dialogului interprofesional pentru identificarea solutiilor optime pentru realizarea idealurilor justitiei reprezinta mesajul ce insoteste Urarea de Bine si Prosperitate adresata de Corpul profesional al avocatilor tuturor magistratilor si lucratorilor din domeniul justitiei de Ziua Justitiei – 2015!

Avocat dr. Gheorghe Florea

Presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania