Mesajul lui Gheorghe Florea la Congresul Avocatilor

Congresul avocatilor se desfasoara in acest an in perioada in care toate autoritatile publice implicate in analize pe baza de bilant anual fac evaluari si configureaza politici publice in domeniul asigurarii securitatii juridice si judiciare a cetatenilor si entitatilor care actioneaza in mediul socio-economic national pe baza de lege. Este sarcina organului de conducere cu reprezentare la nivel national a celor 29.606 avocati inscrisi in cele 42 de barouri legal infiintate, ca institutii de interes public, sa evalueze si sa stabileasca directii de dezvoltare a profesiei de avocat.

De Gheorghe Florea, Presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania

Intr-o perioada in care procesul de consolidare a statului de drept se face prin punerea in aplicare a patru noi coduri esentiale, recent intrate in vigoare sau in perspectiva imediata de aplicare, avocatii apreciaza ca este esentiala atat garantarea accesului egal la justitie prin apararea prin mijloace egale a celor implicati in proceduri judiciare de orice natura cat si garantarea prin profesionist in domeniul dreptului a accesului la drept prin procurarea de informatii si consiliere juridica. Legile sunt facute pentru si in folosul celor carora le sunt destinate: cetatenii, agentii economici, institutii si autoritati.

Congresul din acest an va evalua si va propune autoritatilor mecanisme de veritabila siguranta a cetatenilor prin drept: functionarea structurilor de asistenta judiciara, aplicarea politicilor de informare a cetatenilor elaborate in programe si planuri estompate de agenda imixtiunii nepermise a politicului in domenii de activitate a autoritatilor judiciare independente, sprijinirea oamenilor pentru prevenirea si solutionarea conflictelor prin proceduri alternative celor judiciare.

Avocatii constata din ce in ce mai mult ca in majoritatea cazurilor consultatia juridica este suficienta pentru a rezolva o problema legala.

Avocatii constata ca, in perioada analizata, costurile accesului la informatii cu continut juridic sau a accesului la justitie cresc si au tendinta de crestere. Majorarea gradului de fiscalizare a accesului la justitie fie prin modificarea taxelor judiciare fie prin instituirea obligatorie a unor taxe de acces la informatii organizate prin registre de interes public incredintate unor centre de control private si prin proceduri prealabile prin care legea insasi proclama avantajul unor servicii profesionale platite in raport cu exercitarea a insasi puterii judecatoresti au produs si produc distorsionari privind apararea cetatenilor.

Este prioritara orientarea avocatilor pentru sprijinirea politicilor publice de initiere si dezvoltare a asigurarilor private pentru cheltuieli juridice pentru acoperirea de catre asigurator a cheltuielilor de consultanta juridica, a costurilor legate de proceduri judiciare, inclusiv a celor de obtinere si realizare a apararii prin avocat. in majoritatea tarilor europene cetatenii pot incheia o asigurare pentru acoperirea costurilor procedurilor juridice, judiciare sau extrajudiciare de reprezentare sau aparare ori de consultanta prin avocat. Informarea completa asupra tuturor metodelor legale de solutionare alternativa a conflictelor cu continut juridic – consiliere, tratative, arbitraj, tranzactionare, mediere a fost si poate fi facuta totdeauna, prin avocat.

Reamintesc faptul ca profesia trebuie sa suporte „povara” perpetuata nepermis in timp a indiferentei sau refuzului ostentativ al autoritatilor publice legal obligate sa reprime avocatura clandestina ori structuri care imita fraudulos insemnele unei profesii legal organizate. Bunele relatii instituite intre avocatii romani si avocatii din toate tarile europene si din statele din care provin organizatiile profesionale nationale sau entitatile profesionale care fac parte din organizatiile in care Uniunea Nationala a Barourilor din Romania – UNBR este membru (Uniunea Internationala a Avocatilor – UIA, in care baroul national roman este membru recunoscut international cu o vechime din 1931; Consiliul Barourilor Europene – CCBE, Uniunea Internationala a Barourilor – IBA) sunt consacrate si prin protocoalele directe incheiate cu baroul national din Ungaria, Moldova si, in curs de finalizare, cu Serbia. in semn al unei recunoasteri in calitate de partener credibil, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania – UNBR a fost exclusiv autorizata – in raport cu statele recent primite in UE – sa-si legitimeze membrii cu cardul european al avocatului. Aceste realitati sunt periclitate de exportul de ilegalitate practicat in domeniul recunoasterii calificarilor si titlurilor profesionale de entitati care se autointituleaza „barouri” (cu vocatie nationala) care, contra unor sume cuprinse intre 6.000 – 8.000 euro, procura unor avocati din Italia, in regim comercial, titluri profesionale cu aparenta vocatiei de titlu recunoscut in Europa. Exportul de ilegalitate, privind exercitarea fara drept a profesiei de avocat in spatiul european, se multiplica si se amplifica.

Acestor realitati crude, greu de explicat si de inteles de catre avocatii europeni, educati in spiritul respectarii legii printr-o justitie ce garanteaza securitatea juridica, li se adauga lipsa oricarui sprijin logistic sau institutional, in cunoasterea si intelegerea noii legislatii. Statului ii este indiferenta, din 1995 si pana in prezent, formarea profesionala si educatia celor carora, potrivit Constitutiei, le revine functia asigurarii unei aparari calificate in procese.

Avocatii nu au fost si nu sunt sprijiniti de stat pentru pregatirea punerii in aplicare, in activitatea lor de zi cu zi, a noilor coduri. Barourile fac eforturi – intr-o perioada in care resursele sunt limitate – sa asigure o aparare corecta si completa, inclusiv prin aprofundarea noilor coduri!

Congresul avocatilor este chemat sa identifice mecanismul si mijloacele prin care trebuie respectat dreptul avocatului la incasarea efectiva si la timp a remuneratiei pentru asistenta judiciara, forma a ajutorului public judiciar, astfel cum aceasta este previzibil si rezonabil estimata in instrumente legal prevazute, dar si dreptul la respectarea onorariului pentru serviciile profesionale, tinandu-se cont de gradul de dificultate si caracterul urgent al cauzei, timpul necesar pregatirii apararii, raspunderea asumata de avocat, uzantele profesionale (valoarea pricinii, situatia materiala a clientului, etc ..).

Congresul avocatilor va evalua si va proiecta evolutia sistemului propriu de asigurari sociale si pensii, in conditiile in care analiza acestuia, pana in anul 2090, demonstreaza viabilitatea sa.

Urez succes lucrarilor Congresului !