Mediatorii au o noua lege

Camera Deputatilor a adoptat, cu 148 de voturi pentru, proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator. Noile norme prevad obligativitatea partilor unei dispute de a participa la o sedinta de informare cu privire la mediere, chiar daca au inceput un proces in instanta.

“Am obtinut astazi o mare victorie. Ma bucur ca am avut si sprijinul Ministerului Justitiei, al notarilor si chiar al avocatilor pentru promovarea acestei legi in Parlament. Este un pas inainte in efortul nostru de a educa justitiabilul roman pentru dialog”, a declarat, in exclusivitate pentru legalmarketing.ro, Ion Dedu (foto), vicepresedintele Consiliului de Mediere.

Desi medierea, alaturi de arbitraj, este una din solutiile preferate in multe state europene pentru rezolvarea unei dispute, in Romania nu s-a reusit promovarea eficienta a acestei variante la solutia clasica a apelului la o instanta de judecata. Conform noii variante a legii medierii, partile sunt obligate sa faca dovada participarii la o sedinta de informare cu privire la mediere, chiar daca decid apoi sa deschida un proces in instanta. Sedinta de informare sustinuta de mediator este gratuita. De asemenea, daca partile se inteleg in fata mediatorului, nu mai platesc taxa de timbru.

Lege pentru modificarea si completarea Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator urmeaza sa fie promulgata de Presedintele Romaniei si publicata apoi in Monitorul Oficial. Ion Dedu ne-a declarat ca legea va intra in vigoare de la 1 octombrie 2012. In 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial Consiliul de Mediere trebuie sa modifice Regulamentul de functionare a profesiei si sa creeze Statutul mediatorului.

In acest moment sunt autorizati aproximativ 3200-3500 de mediatori in toata tara.