Societatea Avocaților din Anglia și Țara Galilor a condamnat atacul administrației Trump asupra avocaților, în timp ce mari firme de avocatură elimină discret conținutul despre diversitate, echitate și incluziune (DEI) de pe site-urile lor.
Societatea Avocaților, alături de alte organizații juridice internaționale, a semnat o scrisoare în care acuză guvernul american de intimidări și hărțuirea avocaților. Scrisoarea susține că măsurile luate de administrația Trump încalcă drepturile omului și afectează statul de drept.
În mijlocul acestei controverse se află un decret semnat în 6 februarie de Trump, care impune sancțiuni asupra personalului Curții Penale Internaționale (CPI) și familiilor acestora, măsuri care, potrivit scrisorii, afectează avocații care doar își fac treaba.
Aceste sancțiuni, care includ interdicții de călătorie și înghețarea activelor, au fost criticate de experții ONU și statele membre ale CPI, fiind descrise ca un obstacol pentru victimele crimelor de război.
Semnatarii scrisorii exprimă și îngrijorări față de intervențiile din sistemul juridic al SUA, inclusiv presiunile politice asupra procurorilor și atacurile asupra Asociației Avocaților Americani (ABA).
În plus, scrisoarea vine într-un context în care administrația Trump vizează politicile DEI din domeniul juridic. Administrația americană a intensificat investigațiile asupra politicii de diversitate a marilor firme de avocatură din SUA și alte firme internaționale, inclusiv cele din Londra.
Frica de represalii și anchete
Printre firmele investigate se numără A&O Shearman, Freshfields și Hogan Lovells.
Comisia pentru Egalitate și Șanse de Muncă (EEOC) din SUA cere detalii despre modul în care aceste firme angajează și aleg clienții. Măsura face parte dintr-un atac mai larg al administrației Trump asupra firmelor care sunt considerate politic„ostile”, în special cele care reprezintă clienți critici față de guvern.
Ca urmare a presiunilor, multe firme de avocatură, precum Hogan Lovells și Latham & Watkins, au început să facă schimbări pe site-urile lor, eliminând sau modificând secțiunile legate de DEI.
De exemplu, Hogan Lovells a schimbat titlul paginii „diversitate, echitate și incluziune” în „HL Inclusion” și a eliminat referințele la LGBTQ+, dizabilități și rasism instituțional.
Aceste modificări sunt un răspuns direct la anchetele și solicitările făcute de EEOC, care au cerut firmele să furnizeze informații detaliate despre practicile lor de recrutare și despre modul în care aleg clienții.