Marile companii farmaceutice pierd teren in fata competitiei

Activitatea de fuziuni si achizitii a marilor companii farmaceutice a stagnat in 2013, in pofida presiunii de a recupera un ecart de crestere a vanzarilor estimat sa atinga 100 de miliarde de USD in 2015. Desi companiile farmaceutice au in prezent o capacitate mai buna de a realiza fuziuni si achizitii, acestea se confrunta cu o provocare dubla: evaluari de pret mai mari pentru activele atractive si putere de cumparare mai mica in comparatie cu competitia – companiile mari din domeniul biotehnologiei si companiile farmaceutice specializate, se arata in noul raport EY, The shifting balance of firepower.

Cu randamente consistente pentru actionari si medicamente cu potential aflate in dezvoltare la cateva dintre marile companii farmaceutice (big pharma), acest tip de companii a fost, in buna masura, absent de pe piata de fuziuni si achizitii in 2013”, spune Glen Giovannetti, EY Global Life Sciences lider. “In conditiile in care continuarea cresterii va deveni o provocare majora pentru ele, vor fi nevoite insa sa devina mai active in domeniul achizitiilor, chiar in conditiile intensificarii competitiei si a cresterii evaluarilor companiilor care fac obiectul achizitiilor”, adauga Glen Giovannetti.

Printre principalele concluzii ale raportului se numara:

1. Ecartul de crestere din sectorul farmaceutic se mentine: ecartul de crestere estimat pana in 2015 pentru segmentul marilor companii farmaceutice – veniturile aditionale necesare pentru a tine pasul cu piata globala a medicamentelor – a ramas, in esenta, neschimbat, si anume 100 de miliarde de USD. Incapacitatea marilor companii farmaceutice de a recupera acest decalaj de crestere este explicabila atat prin lipsa unor activitati de fuziuni si achizitii semnificative, cat si prinincetinirea vanzarilor. Luand in considerare rezultate revizuite pentru trimestrul al treilea, se estimeaza o scadere de 1% a vanzarilor totale pe 2013.

2. Capacitatea companiilor din sectorul farmaceutic de a incheia fuziuni si achizitii este in crestere: Indexul Firepower realizat de EY a aratat ca,in 2013, capacitatea companiilor din sectorul farmaceutic de a realiza tranzactii a crescut cu 15%, la 100 de miliarde de USD. Aceasta crestere a fost determinata aproape in totalitate de cresterea valorii actiunilor, care a reprezentat mai mult de 90% din crestere.

3. Echilibrul capacitatii de tranzactionare se schimba: In pofida unei cresteri a capacitatii generale de achizitii, cota detinuta de marile companii farmaceutice, in comparatie cu marile companii de biotehnologie sicompaniile farmaceutice specializate, a scazut semnificativ: de la 85% in 2006, la 75% in 2012 si 70% in 2013. In plus, pe masura ce evaluarile marilor companii de biotehnologie si ale companiilor farmaceuticespecializate le depasesc pe cele ale marilor companii farmaceutice,capacitatea acestora din urma de a realiza tranzactii (de exemplu, in conditiile unor preturi mai mari ale activelor-tinta) a scazut, de fapt, cu maimult de 20% fata de anul trecut. Aceste schimbari ar trebui sa intensificecompetitia in domeniul tranzactiilor in 2014. Companiile mari de biotehnologie si companiile farmaceutice specializate s-au dovedit dejaconcurenti importanti pentru achizitionarea de active, acestea acoperindmai mult de 80% din valoarea tranzactiilor de fuziuni si achizitii anuntate in 2013.

Implicatii pentru 2014 si pe termen lung

Raportul EY, „The shifting balance of firepower”, identifica o serie de factori si aspecte care ar putea afecta activitatea de fuziuni si achizitii din sector in 2014 si pe termen mai lung:

1. Efectuarea de achizitii care sa contrabalanseze posibile evolutii dezamagitoare in urmatoarea perioada: Printre marile companii farmaceutice cu potential de a efectua achizitii in 2014 se vor numara cele care au inregistrat o crestere deficitara a vanzarilor si care vor decide sa contrabalanseze potentialele rezultate dezamagitoare obtinute din lansarea de produse si extinderea activitatii de cercetare si dezvoltare.

2. Renuntarea la anumite active: In conditiile in care evaluarea companiilor-tinta sunt in crestere, unele dintre companiile farmaceutice mari (big pharma) ar putea renunta la anumite active pentru a-si putea consolida puterea de tranzactionare in 2014. EY estimeaza ca vor avea loc aproximativ 12 vanzari de active de catre marile companii farmaceutice, mai ales din categoria celor care nu fac parte din core business. Valoarea acestor operatiuni s-ar putea ridica pana la 100 de miliarde de USD, suma care va intari puterea de tranzactionare a companiilor si va putea fi alocata pentru viitoare activitati de fuziuni si achizitii.

3. Principiul ”actioneaza acum sau fii pregatit sa pierzi”: Companiile a caror putere de tranzactionare se va mentine constanta sau va scadea se vor conduce cel mai probabil in 2014 dupa principiul ”actioneaza acum sau fii pregatit sa pierzi”, ceea ce ar rezulta intr-o intensificare a activitatii de fuziuni si achizitii.

In conditiile in care atat puterea lor de tranzactionare cat si cota lor din totalul pietei sunt in scadere, marile companii farmaceutice trebuie sa isi aloce cu mare atentie resursele, punand un accent mai mare pe importanta unor evaluari robuste ale tranzactiilor, pe due diligence si integrare a activelor achizitionate”, spune Jeffrey Greene, EYGlobal Life Sciences Transaction Advisory lider. “Pentru a reusi in mediul actual, firmele trebuie sa dispuna de capabilitatile corecte, precum si de resursele si procesele potrivite. Pe fondul evaluarii ridicate a companiilor-tinta si al atentiei de care au parte din partea investitorilor, nu mai ramane loc de erori”, adauga Jeffrey Greene.