Mandatul de judecator la Curtea Constitutionala va conta la pensie

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, cu unanimitate de voturi, admiterea exceptiei ridicate de judecatorul Mona Pivniceru privind asimilarea mandatului de membru al CCR cu cel de magistrat de la instantele judecatoresti in ceea ce priveste pensia speciala.

CCR a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.82 alin.(2) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. A 82 alin.(2) din Legea 303/2004 „Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si fostii judecatori si procurori financiari si consilierii de conturi de la sectia jurisdictionala care au exercitat aceste functii la Curtea de Conturi se pot pensiona la cerere inainte de implinirea varstei de 60 de ani si beneficiaza de pensia prevazuta la alin. (1), daca au o vechime de cel putin 25 de ani numai in functia de judecator, procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor, precum si in functia de judecator ori procuror financiar sau consilier de conturi de la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi. La calcularea acestei vechimi se iau in considerare si perioadele in care judecatorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si judecatorul, procurorul financiar si consilierul deconturi la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi a exercitat profesia de avocat, personal de specialitate juridica in fostele arbitraje de stat, consilier juridic sau jurisconsult.”

Presedintele CCR a declarat faptul ca judecatorii consititutionali au acelasi salariu si toate celelalte drepturi ca magistratii de la Curtea Suprema, de aceea i se pare normal ca pensia sa fie la fel: „Si judecatorii CCR pot sa fie parte in proces, am avut ocazia de atatea ori, ba ne-au dat unii in judecata, ba altii, acum ne-am dat noi, adica unii dintre noi. (…) Ar trebui multe facute, dar legislatia, in general, este necorelata. Sunt foarte multe probleme de necorelare legislativa. Sigur ca si judecatorii Curtii sunt magistrati. De exemplu, avem acelasi salariu ca judecatorii de la Curtea suprema si toate celelalte drepturi, asa scrie la lege. E normal ca si pensia sa o avem la fel, nu? Si nu este decat o problema de interpretare acolo, nu este altceva. Ca si suma, ca si cuantum este acelasi cuantum de pensie, ca procent din salariu, ca judecatorii de la orice instanta, dar este problema cealalta ca legea aceea nu ne considera vechimea de aici, vechime valabila la pensie”, a precizat Augustin Zegrean