Magic Triangle

Legal 500 a publicat la finalul saptamanii trecute clasamentele EMEA aferente anului 2021, in care este inclusa ca jurisdictie si Romania. Intr-o scurta analiza SWOT a demersului publicistic, remarc reflectoarele corect pusa pe piata romaneasca de avocatura, prin recunoasterea domeniului White Collar ca arie de practica, capitol la care celalalt mare jucator al directoarelor internationale, Chambers, ramane inca reticent
“Poza” de moment a anului 2021 surprinde clar cateva nume de pe piata locala care domina cu autoritate Tier 1 la toate nisele avocaturii de business. Acestea, sunt, in ordinea nomnalizarilor pe Tier 1: TZA – 12 trofee, NNDKP – 11 si Filip – 8.  Toate acestea din 14 arii de practica scanate de Legal 500, sa nu pierdem din vedere numarul la care ne raportam, care creste valoarea cifrelor din dreptul acestei Triade.
Putem spune asadar ca piata romaneasca se indreapta catre un Magic Triangle, aproape echilateral, format din cei 3 lideri TZA, NNDKP si Filip. Aceasta intr-o oglinda a Magic Circle din UK format din 5 companii care domina piata atat ca si numar de avocati cat mai ales pe criteriul pe care Big Ben da ora exacta in avocatura continentala: PPP (profit per partner), respectiv: Allen & Overy, Clifford Chance, Freshfields Deringer, Linklaters si Slaughter and May. 
E prea devreme pentru concluzii intr-un atipic 2021, avand in vedere ca peste cateva zile Chambers va lansa propriul ghid. De urmarit daca acesta va confirma sau reaseza ierarhiile propuse de Legal 500.
Magic Triangle-ul romanesc al avocaturii este fara indoiala o forta si in regiune, in jurisdictile nationale aceasta polarizare nefiind atat de clara (Bulgaria, Ungaria, Ucraina au in acest moment o piata faramitata intre multe companii, fara lideri detasati si cvasi-unanimi).