M&A SPOTLIGHT: CEE – WOLF THEISS CORPORATE MONITOR FY 2016

Horst Ebhardt

București, 28 februarie 2017 – 98% dintre cei care încheie tranzactii anticipează să investească din nou în Europa Centrală, de Est și Sud-Est (CEE/SEE), ca urmare a celei mai recente tranzacții a lor, conform unui nou raport al Mergermarket și Wolf Theiss.

Studiul analizează opiniile a 150 de persoane în poziții de top management cu privire la experiențele și perspectivele acestora asupra segmentului de achiziții și fuziuni din regiunea CEE/SEE, și include de asemenea o examinare amănunțită a tendințelor cu privire la achiziții și fuziuni în fiecare dintre statele din Europa Centrală, de Est si Sud-Est.

Sonja Caymaz, editor analist din cadrul Remark, parte a Mergermarket Group, a comentat: “Creșterea fermă a PIB-ului în majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est a stimulat încrederea investitorilor în regiune. A existat apetit puternic pentru sectorul de tehnologie, media și telecomunicații (TMT), pentru sectorul imobiliar, pentru obiectivele din consum și energie, în special din partea firmelor de private equity, care au condus la o valoare record a tranzacțiilor private equity în 2016. Există încă multe oportunități pentru digitalizare în activitățile de afaceri din consum și producție, precum și capacitatea de a extinde branduri locale puternice la nivel internațional. Similar altor zone din Europa, activitatea de expansiune a Chinei în regiunea Europei Centrale și de Est, s-a dublat de asemenea în comparație cu 2015.”

Activitatea de fuziuni și achiziții din Europa Centrală și de Est a fost animată în anul 2016, pe fondul unor ample turbulențe în politica internațională și a unei stări de nesiguranță economică la nivel mondial. Încrederea actorilor din piata de M&A a determinat creșterea valorii totale a tranzacțiilor cu până la 62%, de la 23,6 miliarde euro în anul 2015 la 38,3 miliarde euro în 2016. Conform tendințelor globale, volumul a rămas relativ uniform de la an la an, cu 507 tranzacții incheiate, comparativ cu 516 în 2015, dar cu 8% peste volumul tranzacțiilor din 2014.

Anul 2016 a fost de asemenea un an solid pentru fondurile de private equity, care au incheiat 103 tranzacții a căror valoare combinată a fost de 11.3 miliarde euro – cea mai mare valoare a tranzacțiilor de private equity din regiune înregistrată de Mergermarket.

“CEE/SEE a avut în anul 2016 o piață de fuziuni și achiziții foarte puternică, pe de o parte beneficiind de o tendință favorabilă tranzacțiilor la nivel mondial, iar pe de alta parte ca urmare a faptului că Europa Centrală a putut găzdui economii în creștere, într-un ritm rapid și stabil, care oferă oportunități atractive deosebite,” a spus Horst Ebhardt, coordonator al Departamentului Corporate & Fuziuni și Achiziții din Wolf Theiss. “Se așteaptă ca această tendință să continue în mare măsură de-a lungul anului 2017, chiar dacă există o oarecare incertitudine în încercarea de a evalua potențialele implicații ale modificărilor de abordare a politicilor a noii administrații americane, în ceea ce privește rezultatul alegerilor din Franța și Germania, precum și restructurarea Marii Britanii prin ieșirea sa din Uniunea Europeană” a adăugat Ebhardt.

Alte informații semnificative cuprinse în raport includ:

  • Polonia, Austria și Cehia, cele mai mari economii din regiune, sunt văzute ca cele mai atractive piețe pentru cumpărători. Austria este considerată de 41% dintre participanții la sondaj ca cea mai bună platformă pentru fuziuni și achiziții in CEE, sugerând că Viena deține încă avantajul de reprezenta capitala financiară a regiunii.
  • Motorul principal al fuziunilor și achizițiilor din regiune este reprezentat de proprietatea intelectuală (IP) sau tehnologie, citat de 28% din cei care au răspuns sondajului. Acest fapt sugerează că CEE creează companii inovatoare puternice. Polonia, în mod special, este văzută ca un centru major pentru succesul afacerilor în segmentul digital.
  • Principala provocare a celor care incheie tranzactii este dată de mediul competitiv în anumite tari– spun 51% din participanți. Puterea expertizei în sectoare precum tehnologie, media și telecomunicații (TMT) și consum, puternica activitate de expansiune a cumpărătorilor din China, o cultură înfloritoare a înființării de noi afaceri în anumite țări alături de oportunități neexploatate, precum și impresionante rezerve financiare ale fondurilor de investiții și ale corporațiilor internaționale au exacerbat doar această provocare.
  • Investitorii cred că oportunitățile neexploatate vor crește în anul 2017, ceea ce ar reprezenta un interes special pentru companiile interesate să investească prin preluarea altor activități de afaceri – Ucraina, Cehia și Polonia sunt văzute ca zone cheie pentru acest tip de tranzacții.

INSIDE CORPORATE, ediția a cincea, este un studiu privind activitatea de fuziuni și achiziții din zona CEE/SEE, alături de evoluții macroeconomice, publicată in cooperare cu Wolf Theiss, una din cele mai importante case europene din avocatură din regiunea CEE/SEE, orientată pe dreptul de afaceri internațional. Bazându-se pe date extinse privind tendințele activităților de fuziuni și achiziții din regiunea CEE/SEE, raportul oferă o perspectivă a provocărilor economice, politice și juridice precum și a oportunităților cu care se confruntă regiunea, și de asemenea perspectivele pentru anul 2017.

Pentru a vizualiza reportul integral, vă rugăm să accesați: http://www.wolftheiss.com/knowledge/wolf-theiss-guides/detail/ma-spotlight-cee-wolf-theiss-corporate-monitor/

 

ABOUT MERGERMARKET

Mergermarket reprezintă un instrument incomparabil, independent de informații proprietare cu privire la activitatea de fuziuni și achiziții. Spre deosebire de orice alt serviciu de acest gen, Mergermarket pune la dispoziție o vedere de ansamblu completă asupra pieței de fuziuni și achiziții, oferind atât o bază de date de informații de prospectare cât și o bază de date istorică a tranzacțiilor, obținând venituri reale pentru abonații Mergermarket Vizitați www.mergermarket.com.

DESPRE WOLF THEISS

Înfiinţată în 1957, Wolf Theiss este una dintre principalele firme de avocatură din Europa Centrală şi de Est, specializată în acordarea de asistenţă în domeniul afacerilor internaţionale. În cele 13 birouri din Albania, Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Ucraina, îşi desfăşoară activitatea 340 de avocaţi care acordă consultanţă pentru societăţi comerciale locale şi internaţionale, cu operaţiuni în domeniul industrial, comerţ şi servicii, precum şi pentru bănci şi societăţi de asigurare. Îmbinând practica juridică şi cea comercială, WOLF THEISS dezvoltă soluţii complete şi inovatoare, bazate pe experienţa şi cunoştinţele acumulate în domeniul juridic, fiscal şi comercial.

 

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi:

Oana Mincu

E-Mail: oana.mincu@infinitpr.com

sau

marketing-bucuresti@wolftheiss.com

www.wolftheiss.com