Lupta impotriva marilor grupuri evazioniste, prioritatea noului sef ANAF

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va avea ca prioritate lupta cu grupuri evazioniste puternice, care pot influenta decizii la „cel mai inalt nivel al administratiei fiscale”, a declarat noul presedinte al ANAF, Serban Pop (foto).

Serban Pop a afirmat ca a inceput evaluarea institutiei si ca rezultatele de pana in prezent „pot fi cu siguranta imbunatatite”, intr-un comunicat citat de Mediafax.

„Exista grupuri evazioniste cu o capacitate financiara importanta, care pot sustine sisteme relationale capabile sa atinga cel mai inalt nivel al administratiei fiscale. Aceste grupuri se vor opune prin toate mijloacele unei reforme a ANAF si unei aplicari corecte a legii, bazandu-se pe posibilitatile financiare si de influenta pe care le au. Indiferent caror atacuri vom fi supusi, vom continua masurile de reforma in ANAF pentru a asigura respectarea legii. Lupta cu aceste grupuri este o prioritate, vom restructura agentia astfel incat sa faca fata acestor provocari”, a spus Pop.

El a mentionat ca va adapta administratia fiscala astfel incat aceasta sa raspunda obiectivelor care vor fi stabilite de catre premierul Mihai Razvan Ungureanu in urma analizei pe care ANAF o va prezenta in aceasta saptamana. In acest sens, pe termen scurt, ANAF se va concentra pe domeniile economice cu un grad ridicat de evaziune – comertul cu produse supuse accizarii (tutun, alcool, produse petroliere) si comertul cu legume si fructe, vizand in special masuri de descurajare a initiativelor evazioniste.

„Activitatea de combatere a evaziunii fiscale trebuie sa aiba ca rezultat incasarea unor sume la buget, nu efectuarea unor controale care stabilesc prejudicii cu sanse reduse de recuperare, care sa devina arierate fiscale pe care statul sa le urmareasca fara succes, consumand resurse in mod inutil. Calea de actiune directa este urmarirea circuitului banilor, iar aici trebuie imbunatatita colaborarea cu
alte institutii, inclusiv din domeniul bancar si cel judiciar”, a spus Pop. El a adaugat ca trebuie eliminat subiectivismul din actul de control, iar restructurarea agentiei sa se axeze pe transferul functiilor din activitatile de suport catre cele operationale.

In luna februarie, premierul a cerut ministrilor si sefilor de autoritati implicati in combaterea evaziunii fiscale ca, in termen de doua luni, sa aduca la buget venituri reprezentand cel putin 1,5% din PIB, echivalentul a doua miliarde de euro, in special din actiuni impotriva contrabandei cu alcool si produse vegetale. Saptamana trecuta, la implinirea termenului, Sorin Blejnar a fost revocat de la conducerea ANAF, conducerea fiind preluata de catre Serban Pop, vicepresedinte al agentiei in perioada in care Guvernul era condus de Calin Popescu Tariceanu si fost patener la casa de avocatura Pop, Savin si Asociatii.