Lobby-ul romanesc – Oportunitati ratate

Activitatea de lobby este o poveste de succes la Bruxelles. Mai putin pentru Romania, care nu reuseste, nici la nivelul institutiilor publice, nici la nivelul mediului privat, sa foloseasca acest important instrument de promovare a intereselor legitime.

80% din legislatia statelor membre ale Uniunii Europene este decisa la Bruxelles. Este un procent ridicat si el capata o valoare si mai mare daca il privim din punct de vedere al potentialului de influenta pe care legislatia comunitara il are asupra legislatiilor nationale. Din 2007, lucrurile cele mai importante pentru Romania se decid aici, la Bruxelles.

Cuvantul care ar descrie cel mai bine modul in care autoritatile centrale, regionale sau locale din Romania, dar si companiile romanesti, isi reprezinta interesele la nivelul UE este „timid”. Faptul ca Australia sau China, dar si companii americane precum Microsoft, au reprezentante permanente si birouri cu zeci de experti in lobby la Bruxelles arata cat de important este sa fii prezent cat mai aproape de locul unde se iau decizii si sa fii vizibil pentru cei care voteaza. Putine sunt astfel de locuri unde flutura steagul tricolor.

In Romania se discuta pe la colturi despre lobby, pentru ca nu cumva sa  fie cineva acuzat ca face trafic de influenta. Pe holurile Parlamentului European s-a discutat si inca se discuta despre cazul europarlamentarului roman Adrian Severin, iar la Bucuresti este in derulare o ancheta privind acuzatia de trafic de influenta. Aici oamenii nu sunt asa de siguri ca vorbim de asa ceva, dar la Bucuresti un asemenea caz risca sa ingroape si mai mult intentiile de reglementare a activitatii de lobby. In lipsa unor prevederi foarte clare, aceasta activitate nu va gasi un punct de sprijin si Romania va pierde oportunitati.

In capitala Belgiei sunt peste 6.000 de firme de lobby inregistrate oficial. Lumea vorbeste deschis despre ce face si nu ezita sa considere absolut normala si necesara aceasta activitate. De la lobby pentru un guvern, pentru o primarie, pentru o asociatie profesionala sau pentru o firma privata.

Este absolut normal ca europarlamentarii si ceilalti oficiali europeni sa fie informati foarte bine inainte de a decide ceva ce va afecta milioane de cetateni ai UE sau afaceri de zeci de milioane de euro. Iar un lobby-ist asta face. Ofera informatiile relevante si necesare pentru o decizie cat mai corecta.

Astazi, la Bucuresti, se marcheaza 5 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Aici, la Bruxelles, simt ca suntem inca in prima zi din anumite puncte de vedere.