Lipsa de spatiu destinat avocatilor, una dintre deficientele sistemului. Apel adresat Guvernului si Ministerului Justitiei

17 barouri din tara se confrunta, la nivelul celor mai multe instante, cu probleme legate de lipsa totala a spatiilor sau cu subdimensionarea acestora, improprie desfasurarii unei activitati eficiente a serviciilor avocatiale, arata una dintre concluziile Congresului Avocatilor, eveniment desfasurat in perioada 6-7 iunie 2015, la Bucuresti.

Potrivit aceleiasi surse, o alta problema cu care se confrunta avocatii o constituie inexistenta unui spatiu corespunzator pe care acestia sa-l poata folosi in incinta sediului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Drept urmare, in cadrul Congresului Avocatilor a fost transmis un Apel catre Guvernul Romaniei si Ministerul Justitiei, ce vizeaza „asigurarea efectivitatii dreptului legal de folosinta al barourilor asupra spatiilor din incinta instantelor prevazut de art. 38 din Legea 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata”.

Concret, Congresul Avocatilor solicita celor doua institutii „sa ia masurile necesare pentru respectarea si garantarea dreptului barourilor si avocatilor la atribuirea spatiilor necesare desfasurarii activitatii serviciului de asistenta judiciara si a desfasurarii activitatii avocatiale in conditii corespunzatoare in sediile tuturor instantelor judecatoresti, inclusiv Inalta Curte de Casatie si Justitie”, precum si „sa ia in considerare necesitatile de spatii pentru activitatea avocatilor de la sediile tuturor instantelor in realizarea obiectivul B5 – Imbunatatirea infrastructurii de la nivelul instantelor si parchetelor din cadrul Planului de actiune aferent Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020”.

In acelasi timp, Congresul Avocatilor solicita Consiliului Superior al Magistraturii „sa analizeze si sa ia masuri, potrivit legii, pentru ca autoritatile care asigura functionarea instantelor sa respecte dispozitiile legale care consacra dreptul avocatilor de a beneficia de spatii corespunzatoare pentru desfasurarea activitatii lor la sediile instantelor”.

Apelul Congresului este sustinut si de catre Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, care anunta ca „sprijina barourile sa solicite Ministerului Justitiei atribuirea spatiilor necesare avocatilor in sediile tuturor instantelor prin acte administrative emise in acest sens, pentru garantarea efectiva a atribuirii si mentinerii acestora si urgentarea asigurarii lor pentru toate barourile, in situatiile in care sunt sesizate cu nerespectarea obligatiei legale a statului de asigurare a efectivitatii dreptului avocatilor – membri ai baroului – de a folosi spatii corespunzatoare activitatii acestora, de la sediul instantelor”.

Apelul emis de catre Congresul Avocatilor poate fi citit integral AICI.