Legislația privind cetățenia română. Aceleași probleme, alte modificări

La Ministerul Justiției, în data de 24 mai, a avut loc o întâlnire de lucru pentru modificări la legislația privind cetățenia română, care vizează clarificarea procedurii de dobândire a cetățeniei române de către copiii minori, informează Agerpres. 

Acest lucru s-a întâmplat în contextul în care Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) a anunțat că nu mai permite avocaților să-și asiste clienții la depunerea cererilor de redobândire a cetățeniei române fără o programare online prealabilă. Aspectele discutate la Ministerul Justiției au ocolit însă încălcarea unor drepturi fundamentale ale avocatului și au vizat soluționarea problemelor referitoare la dobândirea cetățeniei române de către copiii născuți din părinți străini sau fără cetățenie.

Potrivit unui comunicat de presă postat sâmbătă pe site-ul Ministerului Justiției, proiectul de act normativ, care urmează să fie promovat în perioada imediat următoare, vizează clarificarea procedurii de dobândire a cetățeniei române de către copiii minori. În acest sens, ar urma să se precizeze, în mod clar și cu caracter obligatoriu, necesitatea parcurgerii procedurii de dobândire a cetățeniei române odată cu cererea părinților.

Într-un articol postat în urmă cu câteva zile pe Legal Marketing, se arăta cum ANC încalcă o serie din drepturile avocaților cu privire la asistarea clienților, din cauza condiției conform căreia avocații nu își mai pot asista clienții la depunerea cererilor de redobândire a cetățeniei române, fără o programare online prealabilă. În acest sens, Institutul European pentru Apărarea și Promovarea Drepturilor Avocaților a timis un document către Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR), pentru a-i solicita să trimită două adrese, una către Președintele ANC, Andrei Tinu, și alta către Ministrul Justiției.

Până la data redactarii acestui articol, nu a fost înregistrată nicio reacție oficială din partea ANC sau a Ministerului Justiției cu privire la aspectele referitoare la încălcarea drepturilor avocaților, formulate de către Institutul European pentru Apărarea și Promovarea Drepturilor Avocaților.