LEGILE AFACERILOR – Efectele Tratatului Fiscal al UE

Aderarea la Tratatul Fiscal European a fost o decizie buna luata de Romania, care are astfel mai multe sanse sa evite derapaje economice grave in anii urmatori. Este concluzia specialistilor in fiscalitate Gabriel Sincu, Head of Tax & Outsourcing Mazars Romania si Marian Mocan, director general Expert Consultig, prezenti in emisiunea LEGILE AFACERILOR.

“Romania trebuie sa intre in joc, trebuie sa aiba o politica fiscala care sa se incadreze in politica generala a Uniunii Europene. Tratatul Fiscal este de bun augur pentru Romania, pentru a evita anumite derapaje”, este de parere Marian Mocan. Opinia sa este impartasita si de partenerul Mazars Romania, care consider ca desi prin Tratat ni se impun anumite tinte, “asta ne forteaza sa avem niste reguli mai clare si sa le respectam.”

Gabriel Sincu spune ca respectarea acestor reguli se va vedea mai ales la nivelul autoritatilor publice, care vor fi mai atente cu cheltuirea banului public. Disciplina fiscala va trebui sa creasca pentru ca Romania sa poata respecta tintele impuse de Tratat.
Un alt subiect abordat in emisiunea moderata de Andrei Cristea, directorul Revistei Romane de Consultanta, s-a referit la consultanta destinata atragerii fondurilor europene.

“Cererea pentru proiecte de finantare cu bani europeni pentru institutii neguvernamentale este in crestere in ultimii 2 ani. Gradul de absorbtie al fondurilor destinate entitatilor private este bun si mai mare decat cel destinat institutiilor publice”, a declarat directorul general al Expert Consulting, firma din Timisoara care a consiliat proiecte pe bani europeni in valoare de 70 de milioane de euro.

Banii europeni pot fi o solutie mult mai accesibila in acest moment pentru finantarea proiectelor de business, crede Gabriel Sincu. “Este pacat, spune el, ca multe autoritati locale nu incearca sa acceseze cu mai multe proiecte fondurile structurale.”